Bijzondere combinaties

Uit de serie They Go Realy Well Together (TGRWT) van Khymos.org heb ik gisteren twee succesvolle gerechten geprobeerd. In de serie wordt een combinatie van ingredienten genomen die in eerste instantie niet voor de hand ligt. Zo hebben ze banaan met peterselie, chocolade met bloemkool, appel met lavendel en nog zo’n paar combinaties gehad.
De combinaties zijn onverwacht succesvol. Dit komt door het aroma-pallet; een smaak bestaat uit heel veel aroma’s die samen de smaak bepalen. Van de genoemde ingredienten komen de hoofd-aroma’s overeen, wat ze dus goed samen doet smaken. Zo is onverwacht lekker knoflook met koffie en chocolade.

Uit de series banaan met peterselie en chocolade met bloemkool heb ik gisteren de volgende twee recepten gemaakt:

Bananen-peterselie milkshake
Tweekleuren bloemkool-chocolade-soep (cocaoflower soup)

Hieronder de recepten zoals ik ze gemaakt heb, met een kleine fine-tuning.

Bananen-peterselie milkshake
2 rijpe banenen
100 gram vanille ijs
5 dl melk
12 takjes bladpeterselie (sterkere smaak)

Doe dit alles in een blender, blend het tot een gladde massa en verdeel het over 4 glazen.

Tweekleuren bloemkool-chocolade-soep
Wit:
Halve bloemkool in roosjes (350 à 400 gr)
2 tenen knoflook, fijngesneden
2 eetlepels pijnboompitten
1,5 mok kippenbouillon (ipv 2 in recept)
1 rok venkel in blokjes
1 mok melk

Bak de knoflook samen met de pijnboompitten in één eetlepel olijfolie niet donkerder dan lichtbruin. Voeg de bouillon toe met hierbij de bloemkool en de venkel.
Laat het geheel 15 minuten koken zodat de bloemkool nog enige beet heeft. Haal van het vuur en roer de melk erdoor. Blend dit alles tot het glad is en dan nog 30 seconden langer.

Bruin:
Halve bloemkool in roosjes (350 à 400 gr)
2 eetlepels pijnboompitten
1 rode ui, in blokjes
1,5 mok kippenbouillon
0,5 mok melk
15 gram chocolade
1 flinke theelepel cacao (niet in recept)

Zet de bloemkool in het midden van de oven op bakpapier bij 125 graden voor zo’n 35 minuten.
Haal de bloemkool uit de oven en verwarm de oven naar 200 graden en zet de grill aan. Voeg bij de bloemkool de pijnboompitten en ui en plaats dit nog 5 tot 8 minuten in de oven (tot de bloemkool niet donkerder kleurt).
Verwarm intussen de bouillon en voeg de bloemkool toe. Laat dit nog 10 à 15 minuten koken.
Haal de pan van het vuur, voeg de cacao, chocolade en melk toe en blend dit hetzelfde als de witte soep.

Serveren:
Serveer het in een schaaltje of bord waarin je een scheiding maakt met aluminiumfolie welke je verwijderd na het inschenken. Doe een klein stukje chocolade aan de bruine kant en enkele pijnboompitten aan de witte kant…

Beide gerechten zijn een onverwacht succes geworden! Foto’s spreken voor zich op de sites van de recepten.

7 Reacties op “Bijzondere combinaties”

  1. Parthena zegt:

    Which came first, the problem or the solution? Luckily it doesn’t mtater.

  2. mulberry outlet zegt:

    mulberry outlet…

    Koken met Frank » 2007 » november…

  3. Jacob zegt:

    my web blog engagement rings for sale (Jacob)

  4. best place to buy engagement rings online zegt:

    Stop by my webpage … best place to buy engagement rings online

  5. Ramonita zegt:

    Check out my page – best place to buy engagement rings
    (Ramonita)

  6. Britney zegt:

    My website: best place to buy engagement ring online
    (Britney)

  7. Liam zegt:

    Concerning 2 years earlier (so when I had to do with 24), I uncovered a good
    soft layer had moved up from my butt (which has always been rather
    generous) how to get a bigger butt (Liam) hang out as even more of a muffin-top.

Typ uw reactie