Eetbare cocktails

Waauw!

Vanavond een geweldige ervaring gehad op het gebied van cocktails. Mijn inspiratie voor een 3 gangen diner was overvloedig, waardoor ik tot een 4 gangen diner ben gekomen. De vierde gang was een eetbare cocktail, een mojito om precies te zijn, een variatie waar Bacardi een puntje aan kan zuigen.

Aan de hand van deze blog op khymos.org, welke weer afgeleid is van een LA-Times blog, met geweldige foto’s, ben ik aan het experimenten geslagen.

Als eerste heb ik geprobeerd hoe het principe van de hoeveelheid gelatine afhangt van het percentage alcohol. Dit blijkt vrij nauw te komen, hieronder een (gekopieerd grafiekje) van Khymos.org welke aangeeft hoe de verhouding zich weergeeft in een grafiek:
Source:Khymos.org

Na het eerste experiment waarbij ik Fabian het eerste heb laten proeven resulteerde het in een snelle wandeling naar de wasbak om de mond te spoelen. Tsja, te veel pepermunt-likeur samen met limoensap maakt het geen succes.

Hiermee wel tot de conclusie gekomen dat de gelatine voldoende was.

Aan de slag voor een mojito-solid…

100 ml Bacardi rum
sap van 1 limoen
schil van 1 limoen, fijngehakt
15 muntblaatjes, fijngehakt
100 ml spa rood
eetlepel rietsuiker

Dit alles samen in een pan en opwarmen tot zo’n temperatuur dat je nog steeds je vinger er in kunt steken zonder te verbranden. Daarmee heb ik mijn eigen indicator gecreeerd om zeker te weten dat de alcohol niet verdampt. Intussen 4 blaadjes gelatine geweekt in veel water (uiteindelijk 1 extra omdat het zĂ©ker moest stollen voor de 4e gang). Het vuur onder de pan uitgedraaid en de gelatine toegevoegd. Het geheel gezeefd, in een plat bakje gegoten en afgekoeld tot het stevig gestold was.

4 plakken snijden, een klein schepje rietsuiker erop, schijfje limoen, topje munt… et voila!

Foto’s van het proces:

Typ uw reactie