Eieren koken

Aan de hand van de website Science of Cooking heb ik vanmorgen eens een ei op een andere manier gekookt.

Eén of meerdere eieren in een pan onder water zetten. Het water (zonder zout) aan de kook brengen. Zodra het kookt het vuur uit zetten en de pan, gesloten met deksel, 25 minuten laten staan. Hierna in (ijs)koud water de eieren laten schrikken.

De 25 minuten waren iets te lang, maar het resultaat is opmerkelijk. Omdat de temperatuur waarop eiwit en eigeel stolt tussen de 60 en 70 graden is, kook je een ei dus eigenlijk kapot als je het in kokend water kookt. Door het water van 100 graden af te laten koelen in die 25 minuten gaart het ei op een lagere temperatuur.

Het levert een ei op wat geen rubber-achtig eiwit heeft en het eigeel is ondanks dat het droog is niet melig.

Binnenkort eens wat extra experimenteren met de ‘kooktijd’.

2 Reacties op “Eieren koken”

  1. maarten zegt:

    Is dit op een vuur dat bij het uitzetten onmiddellijk geen warmte meer geeft, zoals gas, inductie – in tegenstelling tot elektrische vuren?

  2. Frank zegt:

    Het gaat om een gastoestel.
    Ik heb gisteren echter van Joyce (http://culikundig.blogspot.com/) begrepen dat 10-15 minuten genoeg zijn bij een gastoestel.

    Ikzelf heb gisteren 20 minuten geprobeerd waarbij het nog erg hardgekookt was…

Typ uw reactie