Stoofpeertjes (recept)

Eerder heb ik als eens een foto geblogd van stoofpeertjes.
Aangezien ik hier nog geen bereidingswijze bij had en het toch wel erg goed smaakte, heb ik gisteren nog een keer dit toetje gemaakt.


Schil de stoofpeertjes maar laat het stokje eraan zitten. Het klokhuis kun je zonder probleem laten zitten, maar schil wel de onderkant even goed zodat de harde velletjes van de bloem eraf zijn.


Halveer een kaneelstokje met een scherp mes.


Doe de stoofpeertjes samen met het halve kaneelstokje, een mespuntje gemalen kruidnagel en een scheut port (50ml) in een pan met dikke bodem. Vul af met zoveel water dat de peertjes net onder staan. De peertjes drijven in water, dus zorg er voor dat ze nèt los komen van de bodem.


Na twee uur pruttelen op een laag vuur zijn de peertjes gaar en mooi roze geworden.


Haal de peertjes voorzichtig uit het kookvocht en zet ze apart in een schaal.
Het uitlekvocht van de peertjes gooi je tussendoor terug in de pan.


Haal ook het kaneelstokje uit het vocht en kook het in tot een siroop. Dit is moeilijk in te schatten op tijd, maar een zeer goede indicator zijn de belletjes op het vocht. Als deze schuim beginnen te vormen is het een siroop geworden.


Voeg nu 4 eetlepels port toe en kook het nog eventjes door. Laat de siroop licht afkoelen en serveer het samen met een bolletje kaneelijs.


Wederom zeer geslaag!

39 Reacties op “Stoofpeertjes (recept)”

  1. Klaartje zegt:

    Zonder extra suiker toe te voegen?

  2. Frank zegt:

    Helemaal zonder suiker inderdaad. De peren zelf bevatten voldoende suiker.

  3. Klaartje zegt:

    Ik ben heel benieuwd… ga er vanmiddag mee aan de slag!

  4. daphne zegt:

    lijkt me lekker!
    ga het vanavond proberen.

    bedankt!

  5. willemien zegt:

    Soms zie ik ze dieprood. Komt dat door de port? Ga het wel proberen

  6. Frank zegt:

    Echt dieprood zul je ze niet makkelijk krijgen zonder toevoeging van gekleurde suiker… Is dus een kwestie van kleurstof…

  7. ryan zegt:

    Bedankt voor het toevoegen van de duidelijke foto’s. Dit is een recept zoals mijn moeder vroeger op deze manier maakte.

  8. Jolanda zegt:

    Ziet er goed uit. Ik doe het altijd met rode wijn ipv port. Is de smaak dan anders? Ga ze 2de kerstdag voor de kerstbrunch maken. Zal de port is proberen.

  9. Deborah zegt:

    Ga ook 2e kersdag een heerlijk kerstdiner maken. Heb net een nieuwe fles port gekocht, dus dit ga ik ook even proberen. Ziet er smakkelijk uit

  10. Jaap zegt:

    Met vlierbessenjenever wordt ‘t ook heel lekker.
    Staan nu te pruttelen.

  11. Eda zegt:

    Het ziet er heerlijk uit,ga de peertjes zo schillen .
    Maar even over de kleur hoelanger de peertjes op staan hoe donkerder rood ze worden.
    Allemaal fijne feestdagen en veel kook plezier.

  12. puck zegt:

    kruidnageltje of kardemom er bij, is ook lekker.
    leuk weer eens een echt hollands recept te lezen.

  13. loes zegt:

    Ik wilde er net aan beginnen, maar wist nu niet zeker hoeveel suiker etc.etc. dus even op internet kijken en ja, ik heb ook net port gekocht, dat gaan we dus proberen, allemaal fijne feestdagen.

  14. marjan zegt:

    ik heb de peertjes voor het eerst in 34 jaar huwlijk opstaan,
    ik ben benieuwd heb gelukkig een pan met glazen deksel
    zodat ik iedere minuut de kleur kan kontroleren.
    iedereen fijne feestdagen en veel kookplezier voor 2009

  15. Jo zegt:

    Stoofpeertjes precies volgens recept gemaakt dus met kaneel, beetje kruidnagel, rode port en zonder suiker. Niet lekker zonder suiker!

  16. Phil zegt:

    Dank voor het duidelijke verhaal incl foto’s.
    Kan je de overgebleven peertjes eigenlijk ook invriezen ?

  17. Frank zegt:

    Je kunt peertjes best invriezen, alleen zullen ze dan een deel van hun structuur verliezen en meer ‘pappig’ zijn.

  18. Sas zegt:

    Ik maak altijd een hele pan die ik daarna in potten doe. Ondanks het gemis aan suiker blijven de peertjes zeker 3 maanden goed. Maar dat gebeurt alleen aan het eind van het seizoen…. nu gaat alles wat ik maak heel snel op. Goed idee van kruidnagel. Ga ik zo proberen…

  19. Pam zegt:

    Heerlijk zeg. Heb het voor de allereerste keer gemaakt top

  20. Riet Broekmeulen zegt:

    Als je de stoofperen gaat invriezen moet dat dan met of zonder kookvocht?

  21. Berd zegt:

    Nog lekker vind ik ze als je aan het kookvocht wat grenadine toevoegt. Bovendien worden ze dan ook dieprood en dat vind ik persoonlijk een erg aantrekkelijke aanblik in plaats van de bleke betten op bovenstaande foto’s.

  22. Bert zegt:

    leuk en een heel lekker recept.

  23. janny zegt:

    Ik heb de peertjes inderdaad zonder suiker gemaakt
    en iedereen vond ze bijzonder lekker. Het waren ook geen
    bleke betten.

  24. Pien zegt:

    Ik heb nu één pannetje peertjes opstaan met rode wijn, port, kaneelstokjes, 1 vanillesokje en bruine suiker én een pannetje met kóffie, bruine suiker, kaneelstokjes en een vanillestokje, volgens een tip van iemand op Hyves! Ik ben erg benieuwd, om 4 uur zijn ze klaar, dan staan ze zo’n 3 uur op!!!

  25. Quiny zegt:

    Een heerlijk recept. Suiker absoluut niet nodig. Heb er zelf nog een draai aan gegeven door in de saus een lekker stuk pure chocola te smelten. Het is dan aan te raden de saus niet zoveel in te laten koken, want de chocola verdikt ook al.

  26. sylvie zegt:

    lijkt me heerlijk, maar als je port gebruikt, dat is al mierzoet van zichzelf, ja dan heb je geen suiker nodig, bij rode wijn in ieder geval wel.

  27. Jeannette zegt:

    Dit lijkt me een lekker recept, vooral zonder suiker lijkt me top.
    Ik denk dat het een heel lekker recept is.
    Fijne feestdagen en hartelijk bedankt!
    Jeannette

  28. Martin zegt:

    Eindelijk iemand die door heeft dat niet overal maar suiker bij gemikt moet worden!

  29. Angélique zegt:

    Ik heb vandaag de stoofpeertjes op deze manier gemaakt: ze waren heerlijk!!

  30. jan zegt:

    ik stoof mij peertjes in gluhwein wand daar zit alles in

  31. jan zegt:

    ik doe het met gluhwein daar zit al alles in en ze zijn heerlijk

  32. conny zegt:

    weet iemand hoe je het beste de stoofpeertjes kan invriezen ? Gekookt of rauw ?

  33. Lenie zegt:

    Ik kook de stoofperen in de snelkook pan in een half uur mooi rood en zonder suiker met een grote beker water en kaneel, als ze klaar zijn staan ze helemaal onder het sap wat uit de peren zelf komt.Heerlijk van smaak en lekker snel klaar.

  34. Stella zegt:

    Klinkt helemaal als oudsher. Ga er direct aan beginnen om er morgen met onze kinderen van te genieten! Dank en voor iedereen die dit leest hele fijne kerstdagen met veel vrede.

  35. Huub Verhaag zegt:

    Ik als hobbykok ga dit vandaag uitvoeren. Ik heb hier een volle zak peren staan. Ik ga hem poberen te maken met gluwein en in een andere pan met rode wijn en een scheutje ammaretto. Het idee van grenadine spreekt me ook aan vanwege de kleur die je dan kan krijgen.

  36. DinaH zegt:

    Lekker recept ziet er goed opgemaakt uit maar bestaat er ook kaneelijs zonder suiker. Mag helemaal geen suiker vandaar. Je kunt het ook anders opmaken het maakt je wel creatief. Iemand een idee?

  37. gerüstbau berlin zehlendorf zegt:

    All employees working within the organization have an easy access to information, which can be
    used for collaborating, sharing and communicating.
    With constant exposure to the environment, decking needs
    to be able to withstand all external conditions including
    fire hazards, insect damage, the sun, rain and windy conditions.
    Don’t take our word for it see some of the reviews from our Raving
    Fans:.

  38. gerüstbau berlin spandau zegt:

    All employees working within the organization have an easy access to information, which can be used for collaborating, sharing and
    communicating. They entertain kids and also help them learn about many
    skills. Longlife Steel Buildings offers several effective tips and pointers to help turn your next project into a success.

  39. Francesca zegt:

    All employees working within the organization have an easy
    access to information, which can be used for collaborating, sharing
    and communicating. They use the auger on the truck to drill
    holes of electric and telephone poles during placement.
    Recently a company director who was deemed responsible for the
    exposure of 15 of his workers to asbestos has been fined.

Typ uw reactie