Zelfgebakken frietjes

Aangezien 5 kilo aardappels maar 30% duurder was dan 1 kilotje, heb ik afgelopen week maar zo’n zak gekocht met de gedachte ook eens zelf frites te gaan bakken.

Met een beetje hulp van Cook & Chemist over de temperatuur en wetenschap achter het bakken van de goudgele patatten ben ik aan de slag gegaan.

Benodigdheden:
1 kg aardappels, geschild:

friteuse (liefst met zonnebloemolie)
thermometer
hoop keukenpapier
theedoek
zout

Na de aardappels geschild en gesneden te hebben(6 à 8mm) deze afgespoeld in de gootsteen om kapotgesneden zetmeel af te spoelen.

De aardappels goed afgedroogd in een theedoek.

De frituur opgewarmd tot 145 à 150 graden en hierin de friet in drie porties voorgebakken in 4 minuten per portie.

Zoals je kunt zien daalt de temperatuur behoorlijk (bij mij niet lager dan 125 graden), maar na zo’n 3 minuten is de frituur weer op warmte.

De voorgebakken frietjes op keukenpapier uit laten lekken en af laten koelen tot ongeveer kamertemperatuur.

De friteuse opgewarmd naar 190 graden en hierin de frietjes wederom in drie porties in 3 à 4 minuten krokant en goudbruin gebakken.

Fabian heeft me geboden mijn moeder op te bellen om mijn excuses aan te bieden vanwege het feit dat ik nóg lekkerdere frietjes kan bakken.

2 Reacties op “Zelfgebakken frietjes”

  1. Mark zegt:

    Een tip: na het snijden, wassen van de frietjes, en droogdeppen met een doek, doe je ze in een vergiet (wel bakje eronder) en zet je ze een nacht in de koelkast. De koele lucht in de koelkast droogt ook uit. Dan verdampt er dus nog wat vocht, en worden de frietjes krokanter.

    Daarnaast kun je ook nog experimenteren met soorten aardappel. Het aloude Bintje schijnt het beste te werken, maar probeer gerust eens een andere soort.

  2. Eric zegt:

    zo maken wij Vlamingen ze bijna ook, ik ben wel absoluut niet accoord met “Mark” en zijn frigo ! jongens toch !!! waar haalt hij het uit !!!
    Voor de rest mijn respect voor uw site .

Typ uw reactie