Zelfgemaakte kroketten

… maar dan wel vegetarisch; paddestoelen kroketten.

Nodig:
200 gram champignons in stukjes gesneden
1 ui gesnipperd
70 gram boter (+ extra klontje)
7 eetlepels bloem
2,5 dl bospaddestoelen bouillon
1 eetlepel gehakte bieslook
150 gram paneermeel
3 eieren
1 eetlepel rozemarijn (grof gebroken gedroogd)
1 eetlepel basilicum (gedroogd)
zout
peper


Bak de champignons en ui samen met wat zout en peper in een klontje boter totdat de champignons vocht af beginnen te geven. Laat dit in een zeef boven een bakje afkoelen en doe het lekvocht bij de bouillon.


Smelt de boter in een pan en voeg als deze borrelt 4 eetlepels bloem toe, blijf vanaf nu continu roeren.

Zodra de roux licht begint te verkleuren voeg je beetje bij beetje de bouillon toe.

Let bij het laatste beetje op dat de roux niet te dun wordt, het moet een stoperige dikke ragout worden.

Roer hier op het laatst de champignons en ui doorheen samen met de bieslook en laat dit zo’n 2 uur afkoelen in de koelkast.


Bereid je paneer-mogelijkheden voor in drie stappen; een bord met 3 eetlepels bloem, een bord met 3 geklutste eieren en als laatste een bord met paneermeel, basilicum en rozemarijn.

Maak van de afgekoelde en opgestijfde vulling 10 gelijke porties (8 leverde in mijn geval iets te dikke kroketten op). Rol hier met vochtige handen kroketjes van.


Paneer de kroketten in 5 stappen; bloem, ei, paneermeel, ei, paneermeel. Laat na het paneren de kroketten nog zo’n uur opstijven in de koelkast.

Bak de kroketten in ongeveer 2 minuten krokant bij 170 graden.
Hier heb ik zelf wat moeite gehad met de tijd en temperatuur, maar dit werd voornamelijk veroorzaakt doordat ik 8 porties had en geen 10.


Het resultaat is verrassend en erg smakelijk; de uitgesproken vulling met het kruidenkorstje gaven een geweldig resultaat. Mijn ouders hebben na -tig jaar weer eens een kroket gegeten als vegetariers.

9 Reacties op “Zelfgemaakte kroketten”

  1. Queck zegt:

    Ben erg benieuwd, zodra ik een frituurpan heb (leen ik voor oud&nieuw) ga ik deze zeker proberen!

  2. Queck zegt:

    Zoals gezegd, eindelijk geprobeerd… en een zeer groot succes! Dank je wel voor super recept en mooie illustraties.

    Wel enkele opmerkingen, 2 minuten frituren was voor mij echt veel te weinig, bijna 4 minuten gedaan. Kan echter ook aan mn frituur liggen en de eerste keer dat ik aan het frituren ben geslagen. En had uiteindelijk veel meer bouillon nodig om de roux van korrellig naar stroperig te krijgen.

  3. cees van leeuwen zegt:

    hoe komt het dat de kroket niet goed krokant is en regelmatig open bakt

    graag uw reactie vriendekijke groet cees van leeuwen

  4. Ad zegt:

    Niet krokant = frituurvet niet heet genoeg;
    Open barsten komt door het vocht van de bouillon, dat gaat stomen ; beter is half bouillon en half room

  5. Annaniem zegt:

    Ga het morgen proberen!

  6. Roelie zegt:

    Het was heel erg lekker en goed gelukt. Ik ga er zeker meer van maken en invriezen.

  7. Jeannette zegt:

    Kan ik met deze vulling ook bitterballen maken? Hoe?

  8. Monique zegt:

    Ontzettend heerlijk! Wel een beetje gesmokkeld: naast champignons heb ik ook shitakes en oesterzwammen gebruikt en in plaats van bloem speltmeel.

  9. Miriam zegt:

    Heel leuk om te doen. Stond te springen in de keuken, maar dat komt voornamelijk omdat ik alles te gek vind als het maar vegetarisch is.
    Lekker, geweldig!
    bedankt
    Miriam

    ps er moetsen bij mij natuurlijk weer red hot chillie pepers in.

Typ uw reactie