Light kristalsuiker!? Nepperij van de AH!

Woensdagavond zou ik visite krijgen waarbij Sonja Bakker voorkwam in het lijstje met goede voornemens.
Nu heb ik zelf geen Sonja Bakker kookboek, dus moest ik het hebben van een light/dieet-cake recept wat ik online heb gevonden. Blog-waardig is het niet geworden, maar de licht-cultuur van de Albert Heijn heeft me mijn klomp doen breken!

De Albert Heijn voert flinke campagnes met het ‘Groene Klavertje’ waarbij ze eigen-merk producten aanprijzen welke beter zouden zijn dan de anderen.
Ondanks dat er geen klavertje prijkte op de twee meter suikerschap werd mijn oog toch getrokken door de ‘light kristalsuiker’ waarop een grote ronde stip stond met “33 % minder calorien!!!”. Dat vond ik nogal een stelling voor suiker.

Bekijk het onderstaande etiket eens:

Klik voor grotere versie

Als je dan naar de voedingswaarde van ‘normale’ kristalsuiker kijkt(link), blijkt dat dit maar 5 kilocaloriën per 100 gram scheelt.
Nu heeft de Albert Heijn hier natuurlijk een verklaring voor, zie wedeom het etiket. Wat blijkt, het volume van de suiker blijkt de helft meer te zijn, wat er voor zorgt dat een theelepeltje light suiker maar 12 kcal bevat en een theelepel normale suiker 18kcal, precies het verschil in volume!

In mijn ogen is dit behoorlijk flinke misleiding, 100 gram light suiker heeft namelijk exact dezelfde verbrandings-waarde als normale suiker.

Appie, Appie toch!

Misschien eens een mail aan de klantenservice richten met vraag om uitleg.

5 Reacties op “Light kristalsuiker!? Nepperij van de AH!”

 1. Mark zegt:

  De uitleg? Acesulfaam-k.

  Ofwel: ikw as vanmiddag in de Appie! ;-)

  Heb even gekeken naar die suiker, en hij bestaat voor 25% uit zoetstoffen. Die bevatten geen calorieën. Vandaar dus.

  Dat acesulfaam helemaal niet goed voor je is, laten we maar even achterwege. En eigenlijk is ook geraffineerde suiker dat niet.

  Mijn tip: stap over op rietsuiker. Smaakt beter, en niet geraffineerd. Dus gezonder.

  En verder gewoon met mate gebruiken. Dus geen 6 schepjes in de thee/koffie, en dan komt het allemaal goed…

 2. Frank zegt:

  Hmm, dan heb ik er helemaal overheen gelezen in de winkel, ik kon namelijk niet vinden dat het gezoet zou zijn met zoetstof. In dat geval is het dus redelijker dat ze het op deze manier aanprijzen…

 3. barbara zegt:

  dat slaat inderdaad nergens op!

 4. peter zegt:

  Op zich maakt het niet uit dat de suiker meer volume heeft, dat heeft suikervervanger (zoetstof) ook. Als dezelfde hoeveelheid in volume een gelijke zoetheid op levert als gewone suiker. Als je 100 gram suiker wilt vervangen voor suikervervanger heb je maar 10 gram nodig. Dat zijn bij suikervervanger echter nog steeds 5 theelepels.

 5. de kok zegt:

  voor eens en altijd de beste suiker komt van het eiland mauritius ,heeft te maken met terroir en klimaat
  dit is de wereldvermaarde rietsuiker van demerera die in de gastronomie gebruikt wordt,en niet voor niets hij geurt en smaakt subliem!
  kijk op demerera.co.uk
  volgens mij is hij te koop bij finefoodsonline.nl

  als je dan toch suiker eet dan altijd de beste smaak nemen!!!!!

Typ uw reactie