Varkenshaasje

Van mijn culikundige schoonmoeder kreeg ik vorige week door logistieke onhandigheden een varkenshaasje mee naar huis. Daar moest natuurlijk iets moois mee gebeuren. Geinspireerd door een post op ping island strike waarin ui-schuim gemaakt was en een workshop die ik ook gedaan had kwam ik tot het volgende…

Ingredienten:
1 varkenshaasje
1 middelgrote ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, fijngehakt
1 eiwit
75gr katenspek
2 takjes verse basilicum

Fruit de gesnipperde ui met de knoflook in een flinke scheut olijfolie.

Intussen klop je het eiwit op tot schuim.

De doe ui en knoflook samen met een lepel eiwitschuim in een kom waar je in kunt staafmixen en pureer het geheel tot een papje. Roer dit papje door de rest van het eiwit.

Aangezien het eiwit nog wat te vloeibaar is, dit héél even au bain marie doorroeren zodat het steviger wordt.

Spreid nu de katenspek dakpangewijs uit over een stukje keukenfolie en smeer hierover het ui-schuim. Strooi hierover fijngehakte basilicum en leg op het eind de varkenshaas.

Rol de varkenshaas op en bak deze rondom in flink wat boter aan.

Giet het bakvet in een ovenschaal en leg hierin de varkenshaas en doe hem 10 minuten in een oven van 200 graden.

Laat de varkenshaas nu minstens een kwartier uit de oven rusten om door te garen.
Snij nu de haas in plakken van gewenste dikte en doe als geheel nog 5 minuten in een oven van 150 graden.

Het geheel lijkt erg bewerkelijk, maar met 25 minuten was het klaar.

Zorg er voor dat de haas goed ‘gesloten’ de oven in gaat, rechtsboven zie je een licht uitgedroogd plakje.

Ik denk dat ik m’n schoonmoeder hiermee geen tekort heb gedaan. De reactie van Fabian was nog voordat ik aan tafel zat, ‘wow, wat lekker, wat heb je ermee gedaan’, een geslaagd semi-experiment dus. De smakencombinatie van het fris-pittige van de ui-basilicum gaan perfect samen met het zoute van de spek en het zachte van de varkenshaas.

9 Reacties op “Varkenshaasje”

  1. Queck zegt:

    Varkenshaasje ziet er goed uit, maar ga ik niet uitproberen… ;-)

    Andere opmerking, ik zie dat je je header verandert hebt. Echter in mozilla firefox komt de layout niet goed uit (tekst staat boven bovenste regeltje plaatjes ipv middelste).

  2. Frank zegt:

    Ik kwam er net achter, ik moest het nog bekijken in firefox en daar bleek t niet te kloppen… het is gefixt ;)

  3. Queck zegt:

    hihi… ik was je net voor :-) Ziet er goed uit!

  4. yscha zegt:

    zo hallo kwam toevallig op u pagina terecht en was echt vanslag als ik dit mooi verrukkelijk bord zag staan vandaag zal ik dit uit proberen want vandaag heb ik mijn moeder uitgenodigd om eens te komen eten :)
    groeten yscha

  5. Els zegt:

    Bedankt voor dit recept. Het is heerlijk en ik zal het zeker vaker op tafel zetten.

  6. melis zegt:

    wat bedoel je met gesloten, in de zin “Zorg er voor dat de haas goed ‘gesloten’ de oven in gaat” de ovenschaalbedekken of de varkenshaas goed inpakken in het spek?

  7. Frank zegt:

    Met het gesloten bedoel ik het inpakken in het spek…

  8. Robin zegt:

    Frank,

    Ziet er geweldig uit en ga ik binnenkort zeker weten eens maken en proeven. Bedankt voor je recept!

    Mvg,
    Robin

  9. Marco zegt:

    Ziet er lekker uit! Ga ik ook proberen vanavond als kerstavond diner..
    Goede combinatie van tips + foto’s

Typ uw reactie