Doe maar iets met die ene bruine…

Na de vraag of er behoefte is aan iets vloeibaars in de avonduren komt zo nu en dan het verzoek voor een cocktail. Recepten en namen (oke, Mojito is dan misschien de enige) worden door manlief niet onthouden, maar vaak wordt de wens uitgesproken in de vorm van een ingrediënt.
Verlangend wordt er naar de bovenste plank aan de drank-muur gekeken en gezegd: “Doe maar iets met die ene bruine met cacao…”.

Een cocktail maken met Bols Cacao Brown was de opgave voor deze avond. Wederom had ik weinig zin om inspiratie op te doen uit een cocktailboek, waarbij ik aangewezen was op smakelijke creativiteit. Bij gebrek aan passende sappen werd al snel het besluit genomen om als basis zuivel te gebruiken. Melk met een scheutje slagroom was de uitverkorene. Met de cacao hierbij nog op zoek naar een complementerende drank in smaak en een kleine tegenpool die ook weer niet de balans eruit haalt.
Het klinkt misschien een beetje overdreven als het zo opgeschreven is, maar in mijn hoofd gaan op die manier de smaken aan m’n gedachte voorbij.
Een goede aanvulling moet zijn amaretto, wat uiteindelijk ook qua hoeveelheid de cacao te boven moet gaan, amandel is namelijk een zachtere smaak dan cacao, die langer je smaak blijft prikkelen. Dit dient dan nog geaccentueerd te worden met een scherpe toon, welke uit een zachte Ierse Whiskey kan komen; een simpele Jameson deed de truc…

100 ml melk
35 ml amaretto
25 ml cacao brown likeur
10 ml Jameson
10 ml slagroom

Dit alles shaken met veel ijs, en door een zeef uitschenken in een longdrink glas. Indien aanwezig kun je het nog afmaken met een beetje geschaafde chocolade en natuurlijk een rietje.

2 Reacties op “Doe maar iets met die ene bruine…”

  1. Queck zegt:

    Goedemorgen,
    Ik snap jouw hersenen precies hoor, de mijne werken idemdito met lapjes… ;-)

  2. marcel goedegebuure zegt:

    “Het klinkt misschien een beetje overdreven als het zo opgeschreven is, maar in mijn hoofd gaan op die manier de smaken aan m’n gedachte voorbij.”

    Ik vind het juist wel prettig dat je het opschrijft zoals het in je hoofd werkt. Tot een bepaald niveau werkt het bij mij ook wel zo en is dit eigenlijk beter te begrijpen dan menig kookboek…

Typ uw reactie