Op verzoek: tomaten ovenschotel met knoflook kip

Vorige week donderdag was het een rustige dag waarop studie-verplichtingen mij de hele dag op de univesiteit hebben doen vertoeven. Culinaire uitspattingen zijn hier niet echt mogelijk, maar vaak liggen de rustige momenten met afdwalende gedachten aan de oorsprong van een gerecht. Zo ook deze keer…

Neerlands grootgrutter had tomaten in de aanbieding; een goede reden om een gerecht te bedenken met tomaat in de hoofdrol. Dat ik, bleek achteraf, één van de tafelgenoten een niet bepaald geliefde groente (is tomaat nou een groente of niet?) heb voorgeschoteld, kon ik op dat moment niet weten. Wel ben ik nu op de hoogte van het feit dat de manier waarop ik het bereid had, erg goed bij hem in de smaak is gevallen; een verzoek tot recept heeft me namelijk bereikt. Dat de ovenschotel niet droog genoeg was van binnen en dat het op het bord een klein slagveld was geworden, praat enkel goed dat ik geen foto’s heb gemaakt. De trots die ik voel omdat een verzoek tot recept me bereikt, doet me toch een blogpost schrijven.

Tomaten overschotel met knoflookkip
voor 4 personen

Ingredienten:
2 flinke kipfilets in blokjes
5 flinke tenen knoflook in dunne plakjes
2 takjes rozemarijn zeer grof gehakt
2 takjes oregano zeer grof gehakt
1 takje lavendel zeer grof gehakt
scheut knoflookolie (zelfgemaakt natuurlijk)
scheut maiskiemolie (zonnebloem kan ook)
flink mespunt paprikapoeder
halve theelepel gedroogde basilicum

4 plakjes hartige taart deeg
4 tomaten in plakjes
halve courgette in plakjes
1 flinke ui in ringen
1 bakje cherrytomaatjes
bakje zure room (125ml)
scheutje slagroom
3 medium eieren
1 takje rozemarijn, fijngehakt
handje geraspte kaas

Doe de eerste helft van de ingredienten bij elkaar in een metalen schaal (in plastic trekt de knoflooksmaak) en laat dit in de koelkast minimaal 3 uur marineren.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Bak nu de ui aan in een scheutje olijfolie en bak hierin op een middelhoog vuur de schoongeveegde kipfilet (dus zo veel mogelijk stukjes knoflook en kruiden eraf) even aan. Bak de kipfilet zeker niet helemaal door gaar zodat deze goed mals blijft.
Beleg een ingevette ovenschaal met het deeg en bak dit eerst zonder inhoud 8 minuten op 175 graden om het deeg al wat in te laten drogen.
Intussen klop je de eieren los met zout en peper en roer je hierdoor de room en rozemarijn.
Leg hierna een laag courgetteschijfjes in de schaal en verdeel hierop de schijfjes tomaat, hierover strooi je rijkelijk zout en peper. Verdeel hierover de kipfilet en ui en giet hierover het ei-room mengsel.
Over de schaal verdeel je nu de cherrytomaatjes en strooi je er de kaas overheen.

Na zo’n 45 minuten in een oven van 175 graden is de ovenschotel klaar. Laat hem voordat je hem aansnijdt 5 minuten rusten en dan is het zelfs voor een niet tomaatliefhebber Smakelijk eten!

Eén reactie op “Op verzoek: tomaten ovenschotel met knoflook kip”

  1. Anonymous zegt:

    Klinkt goed!
    Zou het helpen om de tomaten van zaadjes te ontdoen?
    Ga het recept toch écht proberen.

    Conny

Typ uw reactie