Archive for mei, 2008

Knoflookolie

Gepubliceerd in recept, succesje op 25 mei 2008 - 19:05

Knoflook is een van de basisingredienten uit KeukenvanFrank; vaak gaat er een teentje knoflook gehakt, gesneden of in geheel in het eten, een snufje knoflookpoeder doet ook wel eens goed, maar wat het helemaal goed doet is knoflookolie.
Oil & Vinegar, Xenos, AH en vele anderen vinden dat ze knoflookolie in hun assortiment hebben, intussen weet ik wel beter; zelfgemaakt… hoe kon het ook anders.

Voor het maken van knoflookolie kun je verschillende soorten olie gebruiken. Toepassing en smaak zijn de belangrijkste criteria. In het geval van prefab-olie waar ‘Olijfolie met Knoflook’ op het etiket prijkt, gaat het vaak om 10% olijfolie voor de smaak.

Deze productieronde heb ik twee soorten gemaakt; zonnebloem/maïskiem en zonnebloem/olijf-olie. Beiden in ongeveer een 50/50 verhouding.

Ter voorbereiding twee flesjes gesteriliseerd met kokend water en uit laten lekken. In beide flessen ongeveer 6 à 8 tenen knoflook in fijne plakjes gesneden en olie toegevoegd. Het overdragen van smaak kon beginnen.

Na twee weken de olie in de pan zo’n 3 minuten verhit tot 90 graden om eventuele ongewenst organismen de nek om te draaien en het hierna in de opnieuw gesteriliseerde flesjes terug gegoten door een zeef.

En een nieuwe voorraad knoflookolie met alles behalve laffe prefab-smaak is geboren…