Knoflookolie

Knoflook is een van de basisingredienten uit KeukenvanFrank; vaak gaat er een teentje knoflook gehakt, gesneden of in geheel in het eten, een snufje knoflookpoeder doet ook wel eens goed, maar wat het helemaal goed doet is knoflookolie.
Oil & Vinegar, Xenos, AH en vele anderen vinden dat ze knoflookolie in hun assortiment hebben, intussen weet ik wel beter; zelfgemaakt… hoe kon het ook anders.

Voor het maken van knoflookolie kun je verschillende soorten olie gebruiken. Toepassing en smaak zijn de belangrijkste criteria. In het geval van prefab-olie waar ‘Olijfolie met Knoflook’ op het etiket prijkt, gaat het vaak om 10% olijfolie voor de smaak.

Deze productieronde heb ik twee soorten gemaakt; zonnebloem/maïskiem en zonnebloem/olijf-olie. Beiden in ongeveer een 50/50 verhouding.

Ter voorbereiding twee flesjes gesteriliseerd met kokend water en uit laten lekken. In beide flessen ongeveer 6 à 8 tenen knoflook in fijne plakjes gesneden en olie toegevoegd. Het overdragen van smaak kon beginnen.

Na twee weken de olie in de pan zo’n 3 minuten verhit tot 90 graden om eventuele ongewenst organismen de nek om te draaien en het hierna in de opnieuw gesteriliseerde flesjes terug gegoten door een zeef.

En een nieuwe voorraad knoflookolie met alles behalve laffe prefab-smaak is geboren…

14 Reacties op “Knoflookolie”

  1. Marjolein zegt:

    Een hele lekkere variatie hierop is de knoflook eerst te poffen/roosteren in de oven. Hierdoor krijgt de knoflook een ietwat zoette smaak.

  2. RozeMarijn zegt:

    Was er niet iets waardoor het riskant was dit zelf te maken? Of is daar die tussentijdse verhitting op gebaseerd?

  3. Frank zegt:

    Ik heb zelf geen slechte of zieke ervaringen met de zelfgemaakte olie en heb er zo snel niks over kunnen vinden.
    Mij is dus niets bekend.

  4. Frank zegt:

    Zie hier meer info over het gevaar van zelfgemaakte knoflookolie…
    http://www.food-info.net/nl/qa/qa-fp64.htm

  5. marion zegt:

    Niet over de knoflookolie, wél over de moliculaire keuken: waar haal je de producten? Ik zocht naar Biozoon (gevonden!) maar precies niet de producten die ik nodig heb voor sferificatie: xanthana, gluco en algin. Moet ik mss naar een andere benaming zoeken?
    marion.kolln@pandora.be

  6. Frank zegt:

    Hoi Marion,

    Ik heb destijds spullen gekocht bij texturepro, een duits bedrijf wat in prijs behoorlijk onder de texturas-prijs zit. De verzendkosten zijn alleen erg hoog.
    http://www.texturepro.de
    De alginaat en xanthana hebben ze zeker.

  7. marion zegt:

    Bedankt! Ik ga eens kijken – hier in Antwerpen zijn de prijzen schandalig hoog, dus de verzendingskosten moet ik er dan maar bijnemen hé.

    Die gluco is waarschijnlijk gewoon suikersiroop? of moet het glucose zijn?
    Ben “nieuw” in het moleculair koken, maar die bolletjes zeggen mij wel iets!
    Nogmaals dank.

  8. Frank zegt:

    Als het glucosestroop betreft kun je dat vaak bij een reformwinkel of een speciaalzaak (groothandel) wel verkrijgen.
    http://www.texturas.nl/texturas/
    Hier staat dat het om een mix gaat van twee poeders, waarvan er één zeker bij texturepro te verkrijgen is.

  9. marion zegt:

    Ik heb het uit het boek Cook&Chemist, zij spreken natuurlijk van Texturas… Die gluco is “calciumlactaat”!

  10. Frank zegt:

    Leuke boeken hebben ze geschreven, Cook&Chemist…
    De CalaZoon van Texturepro komt overeen dan…

  11. marion zegt:

    Bedankt! Helpt mij veel op weg.

  12. jeanet zegt:

    Ik had de hoop dat ik hele tenen knoflook langzaam in de olijfolie zou kunnen verhitten en ik dan knoflookolie zou hebben, schijnbaar niet.
    tenen knoflook in de olie bewaren is mij niet goed bevallen, vond het er alleen maar vies uit gaan zien

  13. sybrand zegt:

    het beste kun je de knoflook tenen eerst 3 min.koken in water met azijn.
    voor de houdbaarheid en het evt.bitter worden

  14. Banketbakker Henny zegt:

    http://www.dedamesdijk.nl/knoflookolie-zelfmaken-clostridium-botulinum-botulisme/

    Recepten om zelf knoflookolie te maken.Vaak in bladen die het landelijke leven promoten.
    Maar ga dat echt nooit doen.
    Gevaarlijke Clostridium botulinum bacterie
    De kans is groot dat sporen van Clostridium botulinum in de knoflookteentjes zitten. Of in de kruiden of specerijen als je kruidenolie wil maken.
    Verhitten is niet voldoende
    Even verhitten van de smaakmakers is niet voldoende om de sporen af te doden. Ze zijn behoorlijk hardnekkig en je doodt ze niet snel af.
    Dodelijk toxine in knoflookolie
    Eenmaal in de olie is er geen zuurstof meer, kan de ziekteverwekker uitgroeien en het dodelijke toxine vormen.

Typ uw reactie