Archive for juni, 2008

Supersnelle komkommer salade

Gepubliceerd in recept, snel, vegetarisch op 29 juni 2008 - 10:15

Een half jaar geleden een supersnelle wortel salade. Niet in vervolg daarop, maar wel lekker is deze salade.

Ingredienten:
1 komkommer
½ theelepel suiker
½ theelepel walnootolie
1 theelepel azijn
1 theelepel mosterdzaad
1 eetlepel fijngehakte verse dilletopjes
snuf grof zeezout

Verwijder de zaadlijst uit in de lengte doorgesneden komkommer en snijdt de komkommer in dunne plakjes.
Stemp in een vijzel de mosterd samen met het zeezout grof fijn.
Meng alles door elkaar en voila!

Foei Heinz

Gepubliceerd in Geen categorie op 28 juni 2008 - 10:04

Een keer iets van hele andere orde van gebruikelijk op m’n blog; het kwam voorbij tussen de 22 (met schaamrood op de kaken) feeds die zich melden in m’n browser als er nieuws is.

Dit is natuurlijk te walgelijk voor woorden en dient direct van de buis gehaald te worden. Maar liefst 200 klachten hebben Heinz overstag laten gaan en doen besluiten het spotje niet meer uit te zenden.
Ik vond het wel een grappig spotje…Centraal Beheer kan er trouwens ook wat van

Meer info: hierzo.

Broccoli in wording

Gepubliceerd in kweek, mobiel op 28 juni 2008 - 08:58

Frank heeft een nieuwe mobiel met optie om foto’s direct naar zijn blog te publiceren. Zie hier de groenten kwekerij, de brocolli heeft er zin in!

Een toevoeging vanaf vaste computer, aangezien de mobiel-foto niet heel duidelijk is:

Met de broccoli erbij maakt het het volgende overzicht aan groenten en kruiden:
- Tomaten
- Cherry-Tomaten
- Paprika(3 soorten)
- Brocolli
- Courgette
- Aardbeien
- Shiitaken
- Oesterzwammen
- Tijm
- Rozemarijn
- Basilicum
- Lavendel
- Peterselie
- Bieslook
- Koriander
- Snijselderij
- Dille
- Munt

En dit alles op een simpel balkonnetje op 7-hoog.

Waardige kip uit de oven; Volwaardkip

Gepubliceerd in "Fabian: Echt lekker", link, succesje, wetenschap op 27 juni 2008 - 09:27

Ik geef het meteen toe als ik aangesproken wordt op mijn bio-industrie moraal; ik koop regelmatig kip uit de gele AH-bakjes waarbij het filletje bijna uit de verpakking schreeuwt een slecht leven te hebben gehad.

Ditmaal is het iets anders gelopen. Staand voor het schap met alle zielige kippetjes besloot ik eens een hele kip te gaan bereiden in de oven. De plofkippen bekijkend vroeg ik me af wat er precies mis was met de normale anatomie van de kip, ik vond het beest behoorlijk uit verhouding; geen wonder dat die beesten door hun poten zakken.
Snel maakte ik het besluit dat het geen plofkip zou worden, maar één die een beter leven gehad heeft. Biologisch is natuurlijk het walhalla van dierenwelzijn, maar deze beestjes leken met hun 81 groeidagen de smaak van groeien nog niet echt te pakken hebben gehad. Hun zielige soortgenoten evenmin overigens.
De keus is gevallen op een stevige en flinke Volwaard variant.

Voordat ik verder ga even wat schaamteloos gekopieerde informatie van de website van Volwaard:

Volwaard-kippen leven op zes geselecteerde pluimveebedrijven en zijn van een speciaal robuuster ras. Dit is de basis onder het welzijn van de Volwaard kip. Het is een sterker, langzamer groeiend ras. Uit onafhankelijk onderzoek is aangetoond dat Volwaard kippen gezonder blijven en een beter welzijn genieten.
De dieren krijgen meer ruimte dan gewone kippen. Naast de extra ruimte in de stal is er een overdekte uitloop naar buiten, waardoor de kippen nog meer bewegingsvrijheid hebben. Inclusief de uitloop hebben de Volwaard kippen 40% extra ruimte ten opzichte van gangbare kippen. In cijfers:Gangbaar Volwaard Biologisch
Aantal dieren/m2 in de stal 24 17 10

Met de uitloop erbij gaat het bij Volwaard om 14 dieren per m2. De biologische kip krijgt verplicht een buitenuitloop van 4 m2 per dier.

De uitloop is van Volwaard kippen is verhard. Daardoor kan die goed schoongemaakt worden voordat er nieuwe kippen inkomen. Dit is in het belang van de gezondheid van de dieren. Over de verharding ligt standaard een dikke laag strooisel, zodat de kippen lekker kunnen scharrelen.

De dieren leven minimaal 56 dagen, in vergelijking met 42 dagen voor gangbaar en 81 voor biologisch. Ze krijgen meer graan dan gewone kippen, zowel in het voer in de stal, als ook het graan wat dagelijks wordt bijgestrooid in de overdekte uitloop.

Al met al dus een gemiddeld kippetje wat qua verondersteld welzijn tussen dat van een plofkip en een biologische kip zit. Met een prijs van ongeveer 8 euro kan ik wel stellen dat hier de biologische prijsmania nog niet is toegeslagen.

Daar ik nog nooit een hele kip heb bereid en ik wel de horrorverhalen ken van uitgedroogde borst en niet gare poten besloot ik de hulp in de roepen van Cook & Chemist. Zij stellen dat je de borstfilet terug moet koelen zodat er een temperatuur verschil ontstaat van ongeveer 10 graden, zodat wanneer de poter 85 graden zijn, de borst zijn ideale temperatuur van 75 graden heeft bereikt.

Zo gezegd zo gedaan; eerst de temperatuur meten als de kip uit de koelkast komt.
Poten – Borst

5 vs 7 graden

Men pakt de borstfilet in met een zak ijsklonten en dekt de poten af met keukenpapier opdat de koude daar niet in kan trekken:

Na een uur buiten de koelkast is een temperatuur verschil ontstaan van 11 graden:
Poten – Borst

13 vs 2 graden

Ideaal temperatuurverschil om de kip een oven van 200 graden in te schuiven. Na oneerbiedig flink wat kruiden (rozemarijn, tijm, basilicum, oregano) inwendig te hebben gebracht bij de kip en de buitenkant met zout, peper en paprikapoeder te hebben bestrooid ging het beestje 45 minuten de oven in.

Ik kan u zeggen, het resultaat was heerlijk!

De kippensoep achteraf heeft ook goed gesmaakt.

Appel Lavendel Kwarktaart: Smaakwonder!

Gepubliceerd in dessert, experiment, gebak, recept, smaak, vegetarisch op 27 juni 2008 - 09:14

Eerder heb ik al ooit een blog geplaatst over de bijzondere combinatie van appel en lavendel, toen in een cupcake.

Daar ik nogal eens een appeltaart moest maken als teamstraf bij het volleyballen, had ik besloten de laatste van het seizoen specialer te maken.

Als basis ga ik uit van het recept van de ‘kwarktaart zonder Dr. Oetker‘.
Extra zijn hierbij nodig:
3 takjes lavendel

1 flinke Granny Smith appel
7 cl appellikeur

Klop bij het recept niet de slagroom stijf met vanillesuiker, maar gebruik deze om in een vijzel de lavendel helemaal fijn te malen. Eventueel kun je hier nog een schepje suiker bij doen.
Dit zal zorgen voor een dikke groene pasta welke je door de kwark roert samen met de appellikeur

Na het mengen van de kwark ingredienten snijdt je de appel in dunne schijfjes en steek je deze in de kwark. Als garnering leg je een cirkel bovenop en maak je het geheel natuurlijk af met een takje lavendel.
Om te voorkomen dat de appels bruin worden heb ik een gelatinelaagje(mag voor de vegeratiers natuurlijk met agar) over de taart gespoten met daarin wat citroenzuur en natuurlijk weer wat appellikeur.

Twee uur in de koelkast en het smulfestijn kan beginnen.


Naar beoordeling van mijn team; de mooiste taart van het jaar!