Archive for juli, 2008

Basilicum; ijskoud genot!

Gepubliceerd in Geen categorie op 16 juli 2008 - 15:50

Basilicum is een heel gezond kruid als ik wikipedia moet geloven. Nu zal het me eigenlijk niet zo veel uitmaken; je krijgt er namelijk ook kanker van, maar dan moet je uiteraard 1000 keer een normale hoeveelheid tot je nemen…

Daar mijn culikundige schoonmoeder nog steeds haar ijsmachine heeft geparkeerd in mijn keuken, had ik inspiratie om wat soorten ijs uit te proberen. In de meest recente uitgave van het delicious. magazine werd een recept genoemd; zoals mij betaamd maakte ik er een kleine aanpassing aan en kwam tot het volgende recept:

2 flinke handen grof gehakte basilicum
150 gram suiker
500 ml water
sap van 1 citroen
2 blaadjes gelatine (geweekt)

Los de suiker op in het water en laat het een minuut of 5 koken en voeg hierin de basilicum. Je kunt de takjes zonder probleem mee in het water doen. Laat dit met de citroensap erbij ongeveer twee minuten koken waarna je het met een staafmixer het geheel een flinke tijd fijnmaalt.
Zeef het mengsel en los de gelatine hierin op.

Om de vloeistof tot ijs te maken kun je gebruik maken van een (eerder genoemde) ijsmachine of het invriezen en om de twee uur flink omroeren met een vork.

Het resultaat is overheerlijk, een fris sorbetijs met een smaakexplosie van basilicum. Het combineert perfect met rood fruit.


(Basilicum-sorbetijs met aardbei-sorbetijs)

Komkommersoep (light)

Gepubliceerd in recept, vegetarisch, voorgerecht op 5 juli 2008 - 08:37

In de zomer kom je nogal eens een recept tegen voor komkommersoep. Ik had zelf nog ergens in mijn achterhoofd een recept voor een warme soep en ging aan de slag… Achteraf bedacht ik me dat het originele recept anders was, maar naar omstandigheden was deze soep een stuk lighter en dat kwam goed uit.

Ingrediënten (4 pers):
1 liter groentenbouillon
1 komkommer
1½ eetlepel vers gehakte dille
3 bosuitjes in dunne ringen
½ gesnipperd uitje
4 eetlepels kookroom(light)

Fruit het uitje in een klein scheutje olijfolie aan en bak hierna kort de bosuitjes mee. Voeg één derde van de bouillon toe en laat het 3 à 4 minuten koken. Rasp intussen de geschilde komkommer op een grove rasp en voeg dit samen met de dille toe aan de soep. Laat het maximaal 5 minuten koken en voeg de rest van de bouillon toe met de kookroom. Breng het weer aan de kook en draai het vuur uit.
De soep laat je op smaak komen door niks te doen; na ongeveer een uur zijn alle smaken losgekomen en is de soep verrukkelijk!