Pizzabodem; zoveel mensen zoveel wensen

Een pizzabodem kent vele soorten en maten. Regelmatig blik ik terug op dit blogbericht om te kijken hoe ik het nou eigenlijk zelf ook alweer deed.

Flink wat pizza’s later en met vanavond het plan om het huis weer te vullen met versgebakken pizza-lucht, wil ik enige overweging met u delen.

Het recept zoals boven genoemd maakt gebruik van melk als vloeibaar ingredient. Enkele eetlepels olijfolie worden er aan toegevoegd om het geheel lekker soepel te maken. Deze vorm van deeg zorgt voor een brood achtig deeg. Zeker na de tweede keer rijzen is de bodem van een aardige dikte geworden (1/1,5 cm). Hier in huis levert dat nogal eens een scheve blik op omdat de bodem niet krokant genoeg is. Zelf negeer ik deze blikken omdat ik deze vorm van bodem erg lekker vind.

Een alternatief is om de bodem voor het beleggen nog een keer licht een te duwen zodat de bodem wat inzakt. Een beter alternatief is het gebruik van water in plaats van melk en in veel mindere mate, namelijk de helft. Voeg hiervoor in de plaats olijfolie aan het deeg toe wat de bodem extra knapperig maakt. Eventueel kun je voor een light variant gaan door er meer water aan toe te voegen ipv de olijfolie, dit naar eigen smaak.

Concluderend:
Broodbodem – Melk
Dunne broodbodem – Melk & flink aandrukken
Krokante dunne bodem – Water & olijfolie
Krokante dunne bodem (lighter) – Meer water & minder olijfolie

Eén reactie op “Pizzabodem; zoveel mensen zoveel wensen”

  1. Koken met Frank » Pizza; de zoektocht naar de perfecte bodem zegt:

    [...] ik al eens over een recept voor een gekruide pizzabodem. Later dat jaar vervolg ik het om te schrijven over de verschillen tussen een broodbodem en een dunne krokante [...]

Typ uw reactie