Archive for oktober, 2008

Frank kookt in het design|LAB

Gepubliceerd in Geen categorie op 22 oktober 2008 - 15:01

Waar? In het design|LAB!

Foto’s: Stephan Hoes

Kwarktaart variatie: Aardbei-Basilicum

Gepubliceerd in gebak, link, recept, smaak, succesje op 13 oktober 2008 - 07:58


De volleybalcompetitie is weer begonnen!
Voor mij betekende dit afgelopen jaar een haast onafgebroken stroom aan appeltaarten; de straf die staat op zo fout serveren dat de bal onder het net door de overkant bereikt. Gelukkig is het me tijdens de officiële wedstrijden nog niet gelukt, maar het pre-competitie binnentoernooi heeft me genekt. Uit zelfbescherming hebben we binnen het team afgesproken ook een andere taart naar keuze te mogen maken. Geen standaard appeltaart meer voor mij, een kale kwarktaart is ook niet leuk meer, het appel-lavendel experiment verdient een nieuwe variatie: een aardbei-basilicum kwarktaart. Eén van de reacties op de kwarktaart ging over een zachte bodem, welke zeker het proberen waard was.

Voor de bodem:
50 gram zelfrijzend bakmeel
50 gram roomboter
50 gram suiker
1 ei
snufje zout
rasp van halve limoenschil

Klop het er schuimig met de suiker en mix hier krachtig de gesmolten boter doorgeen. Roer rustig het gezeefde bakmeel met het zout door het mengsel en voeg de limoenschil toe.
Bak de bodem zo’n 15 minuten op 175 graden in de springvorm die je ook gaat gebruiken voor de kwarktaart.
Laat de bodem afkoelen, snijdt hem los van de bodem en leg hem op de kop terug in de springvorm. (Zo is ook de onderkant mooi glad, wie dat ziet weet ik niet, maar dat was mijn motivatie om hem om te keren.)

De vulling:
500 gram aardbeienkwark
2,5 dl slagroom
2 dl melk
50 gram suiker
10 blaadjes gelatine
4 flinke eetlepels fijngehakte basilicum

De inhoud heeft dezelfde bereidingswijze als de Kwarktaart zonder Dr. Oetker, op het laatst roer je hier de basilicum doorheen.

De kwarktaart heb ik zelf afgemaakt met aardbeien en een gelatinelaagje van limoensap met versegemalen zwarte peper. De limoen geeft een frisse smaak en de peper gaat goed samen met de basilicum.
Indien je de kwarktaart een hele nacht laat staan in de koelkast is de smaak nog veel intenser en de chemie tussen de aardbeien en de basilicum optimaal. De twee stukjes die ik overhad na mijn training toonden dit de volgende dag aan.

Nieuwe pannen

Gepubliceerd in link op 11 oktober 2008 - 14:50


Aan het begin van het academisch jaar heb ik de eer gehad verkozen te zijn tot student van het jaar 2008. Een hoop nevenactiviteiten en een (bijna helemaal) afgerond schakelprogramma hebben toch geen windeieren gelegd, er zat een geldprijs van 500 euro aan verbonden.
De keuze om met deze prijs een goede investering te doen, had ik snel gemaakt. Vandaag is de investering dan ‘eindelijk’ gedaan. Excel-sheets met voors, tegens en plaatjes konden me niet mee duidelijkheid bieden.
Uiteindelijk is in de lokale Hoyng de knoop doorgehakt om een pannenset van de Fissler Original-profi Collection aan te schaffen. 4 pannen; 16, 18, 20cm kookpan en een 16 cm steelpan, voor 399 euro. Ik had dus nog geld over en het besluit waar ik mee opgestaan was om een impuls aankoop te doen heeft zijn uitwerking gehad. De Multi Star 6 ltr met pastainzet heeft ook zijn weg naar de kassa gevonden. De laatste overigens voor een zeer goede prijs van 199 euro. Mijn impuls heeft me dus 100 euro uit mijn eigen portemonnee gekost.

Een rib uit mijn studentenlijf, maar, oh, wat ben ik blij met mijn nieuwe pannen!

Nog een productfilmpje:

Vitatas: de eerste

Gepubliceerd in vegetarisch op 10 oktober 2008 - 18:57


Zie hier de inhoud van de eerste Vitatas. Helaas is er bij de bestelling door de groenteman iets misgegaan. In een éénpersoonstas was de tweepersoons groententas geleverd. Geen fruit dus dit keer.
Daarnaast was mijn inzicht in de Vitatas planning nog niet helemaal goed; de inhoud uit mijn vorige bericht geldt van 10 tot 16 oktober. Daar mijn groenteman de tassen op maandag bestelt, geldt die datum en niet dat ik hem vandaag op heb gehaald…
Deze week dus:
Pastinaken
Koolrabi
Waspeen
Spitskool
Venkel
Knolselderij

Samen ruim 5 kilogram groenten voor € 7,50. Een zeer redelijke prijs als je het mij vraagt.
Gestoofde koolrabi, selderij soep, gevulde venkel, gefrituurde pastinaken, wortelsalade… Mijn creativiteit is direct geprikkeld!

Komende week dus wel: Uien rood, Paksoi, Sla ijsberg, Aubergine, Rode bieten, Waspeen verpakt, Kastanje champignons verpakt, Tuinkers, Appel Elstar, Avocado, Mango.

Vitatas

Gepubliceerd in Geen categorie op 5 oktober 2008 - 11:59


Komende week: Uien rood, Paksoi, Sla ijsberg, Aubergine, Rode bieten, Waspeen verpakt, Kastanje champignons verpakt, Tuinkers, Appel Elstar, Avocado, Mango

Geen verkapte reclame, maar de inhoud van de eerste Vitatas die ik komende week bij de lokale groentenboer op kan halen.
Na het besluit genomen te hebben om minder vlees te eten; “alleen als het iets toevoegt aan de maaltijd”. Een lekker biefstukje voegt natuurlijk iets toe, maar gehakt door de pastasaus kan wat mij betreft uit blijven. Áls we dan eens vlees eten, dan gaat het bij voorkeur biologisch zijn. Nu zijn we een week of drie verder en zonder dat ik het ooit gemist heb, heeft er maar een keer of 4 vlees op tafel gestaan.

Bovenstaand heeft niet heel erg veel te maken met de Vitatas, maar het is wel hetgeen wat mijn biologische ogen geopend heeft. Simpele (opgedragen) variatie in je wekelijkse groenten, op een verantwoorde manier… Wat een mogelijkheid!
Deze week heb ik me door de groenteman het grootste pakket aan laten smeren, maar mocht het te veel zijn, dan gaat het voor de week erop een kleinere varian zijn; voor maandag de keuze doorgeven en donderdag een tas groenten ophalen.

Meer info: vitatas / odin