Kenwood vs Kitchenaid; de keuze

Een onverwachte, maar zeer gewaardeerde, deling in een erfenis die mij is overkomen geeft je enerzijds een licht weemoedige herinnering aan vervlogen zielen, anderzijds geeft het je bankrekening een positiever saldo.
Nu is het niet zo dat ik snel geld uitgeef aan grote keukenartikelen. Echter een lang gekoesterde wens kon in vervulling gaan; een state-of-the-art keukenmachine. Tijden heb ik gezegd dat ik een Kitchenaid Artisan wilde als ik ooit een groot kado zou krijgen. Zowel Fabian als mijn ouders hadden hier hun paarden op verwed; voor mij afstuderen zou ik dat van één van hen krijgen.
Tijdens mijn zoektocht naar een keukenmachine ben ik tegen de Kenwood machines aangelopen die, in de hogere Major series, met hun metalen behuizing qua degelijkheid niet onderdoen voor de Kitchenaid. Daarbij is gekomen dat ik stiekem toch meer voelde voor het strakke design van de Kenwood, tegenover het oldschool design van de Kitchenaid.

De doorslag heeft het design echter niet gegeven.

Een ander punt van (tijdelijke) twijfel is de overbenging tussen motor en aansluitenpunten. Ik kwam er snel achter dat deze overbrenging bij Kenwood door plastic tand/worm-wielen gebeurd. Na enige ge-google kwam ik erachter dat dit bij Kitchenaid hetzelfde is; enkel de professionele serie, die veel te groot is voor mij keuken, is voorzien van metalen overbrenging.

Waarom dan nog steeds niet gekozen voor het ‘geile’ Kitchenaid merk?
Accessoires hebben beide machines legio. Hier heeft echter de Kenwood een voorsprong behaald. Voor de Kenwood is een breder scale aan accessoires beschikbaar dan voor de Kitchenaid en ook nog tegen een aantrekkelijkere prijs.
Met de prijs kom ik dan bij het punt wat voor mij de doorslag heeft gegeven. De Kenwood KM020 komt met zijn (internet) prijs van € 419,- nog iets boven de goedkoopste Kitchenaid (€ 399,- bij Kookwinkel.nl), maar met de overweging dat ik sowieso de vleesmolen erbij wilde is de Kenwood goedkoper uit de bus gekomen. Hierbij zat standaard al een blender accessoire, wat ik overigens niet wist, maar mooi meegenomen is omdat deze aan vervanging toe was.

Intussen staat de Kenwood twee dagen de show te stelen in de keuken; het eerste brood is achter de kiezen, de meringues staan in de oven en het gehakt voor de worstenbroodjes is in huis.


De vleesmolen heb ik overigens besteld bij een Engelse website waarvoor niets dan lof; in 4 dagen geleverd.

65 Reacties op “Kenwood vs Kitchenaid; de keuze”

 1. Koken met Frank » Meringues zegt:

  [...] Koken met Frank Soms heb je zo eens een kleine ingeving op culinair gebied… « Kenwood vs Kitchenaid; de keuze [...]

 2. Mark zegt:

  Ik ben wel benieuwd waar je hebt gevonden dat de Kitchenaid plastic overbrengingen heeft. Voor zover ik heb kunnen nagaan, is het toch echt van metaal.

  Overigens heb ik een Classic, waar ik (dank zij een foutje van de winkel in mijn voordeel) slechts 199,- voor heb betaald. Tegen die prijs kon geen Kenwood (of ander merk) op… ;)

 3. Frank zegt:

  Om precies te zijn hier.
  Een forum van kitchenaid waarop ook monteurs van de apparaten rondhangen.

 4. Mark zegt:

  Nou, waar dat op neer komt, is dat de niet-Pro series inderdaad één niet-metalen tandwiel hebben. Dat is een bewuste ontwerpkeuze geweest, om te voorkomen dat de motor doorbrand, als de mixer vastloopt (het tandwiel begeeft het dan, namelijk). De Pro-serie heeft een electronische beveiliging (= duurder). Maar de rest van de tandwielen is van metaal.

  Ik zag overigens ooit een KA te koop op Marktplaats, uit 1967! En die werkte nog gewoon. Was een Classic of een Artisan. Weet niet meer…

  Maar laat dat je vooral niet weerhouden van trots op de Kenwood! Voor mij is de keukenrobot inmiddels onmisbaar!

 5. Excellent eten zegt:

  Ten eerste wat een leuke blog, leuk geschreven allemaal :)
  Ten tweede, ben ik heel jaloers op zo’m mooie keukenrobot haha !
  De Kitchenaid keuken robot zou ik ook heel graag willen, maar is wel wat aan de grote kant voor mijn studentenkeuken.
  Daarom wil ik eerst een keukenmachine aanschaffen; bij mij gaat de strijd tussen een Magimix en een Kitchenaid.. moeilijk hoor !
  Of zeg jij geen keukenmachine maar een robot ?
  Groetjes Femke

 6. Frank zegt:

  Een keukenmachine en een keukenrobot maakt nogal een verschil. Zowel de kitchenaid als de kenwood hebben accesoires die de robot omtoveren tot een keukenmachine, andersom is het niet mogelijk. De motor van een keukenmachine is vaak een stuk minder krachtig.
  Een belangrijke afweging die je moet maken is of je voornamelijk wil mixen, mengen en kloppen, of wil snijden; wat een hoofdfunctie is van de keukenmachine.

 7. niels zegt:

  kitchenaid, ik heb er net een en het is een geweldig apparaat maar persoonlijk vind ik de kenwood niet zo mooi en jullie???

 8. Kathleen zegt:

  Ik ben ook een Kenwood aan het vergelijken met een KitchenAid. Momenteel heb ik een voorkeur voor KitchenAid, deels doordat zijn design perfect in mijn keuken zou passen.

  Maar wanneer ik de technische details van beide merken bekijk, ligt het vermogen van een KitchenAid (Artisan) precies veel lager dan dat van een Kenwood. Of wordt dit uitgedrukt in verschillende eenheden, zodat het vergelijken moeilijk is.
  Wat ik er vooral mee wil doen is deeg laten kneden voor brood, cakes, taarten (heel wat patisserie dus), mixen, …

  Wat denk jij?

 9. Frank zegt:

  Volgens mij maakt het vermogen niet erg veel verschil in de praktijk. Beide machines kunnen zowel deeg als patisserie-mixen goed verwerken. Mocht het design beter passen, dan zou ik in jouw geval gewoon voor de kitchenaid kiezen.

 10. Kathleen zegt:

  Dankjewel voor je snelle antwoord… heb ondertussen de verklaring gevonden van het verschil in vermogen

  KitchenAid 300 W
  Kenwood minstens 900 W

  De aandrijving van de Kenwood werkt volgens een ander principe (indirect) en daarom hebben deze machines een ander en hoger vermogen dan de KitchenAid (direct).

  Toch bedankt!

 11. Francois zegt:

  Vandaag super aanbieding Kenwood KMX50 voor nog geen € 170,- Zie iBood: http://www.ibood.com/nl/nl/product_specs/13352/

 12. Rick zegt:

  Wat gebruiken jullie voor een appeltaart deeg ? de beater of de deeghaak ? (heb overigens de kenwood van de ibood aanbieding :) is mooi apparaat overigens!

 13. erica egberts zegt:

  Beste Frank,
  De bewuste Kenwood KM020 worden voor veel hogere prijzen aangeboden.
  Waar heb jij hem gekocht? De gehaktmolen zit bij je Engelse vrienden ook niet meer in het assortiment.

  HELP

  Erica

 14. Marja zegt:

  het schijnt dus dat een kenwood bij het kneden van een grote hoeveelheid biscuitmix in de fik vliegt en een kitchenaid niet.. klopt dit?

 15. Bert zegt:

  Hoi Frank, je hebt je Kenwood nu een geruime tijd. Ben je nog steeds tevreden of had je achteraf een andere keuze willen maken? Ik twijfel ook tussen Kenwood Kmix en Kitchenaid. Ik wil vooral deeg gaan kneden, en zoek een apparaat dat dat goed kan, stabiel is, en degelijk (zodat hij lang mee gaat). Ik hoor nu vooral dat de Kenwood een goed Alternatief is voor de Kitchenaid, en dat het verschil vooral in de looks zit. Niet zozeer de degelijkheid. Deel je dat?

 16. Frank zegt:

  Hallo Bert,

  Ik ben nog steeds zeer tevreden over mijn Kenwood Major. Dit is wel een ander model dan de Kmix (RVS body, groter vermorgen en grotere capaciteit). Indien je het intensief wil gaan gebruiken en eventueel voor andere toepassingen (gehaktmolen, blender, etc.) kun je beter voor de Major gaan of voor de Kitchenaid. Kitchenaid staat bekend om zijn degelijkheid, maar hierover heb ik niks te klagen bij de Kenwood.

 17. Paul zegt:

  ha Frank,
  Blijkbaar na 3jaar nog relevant, je blog. Goed zeg.

  Enige waar ik mij aan ‘erger’ bij het in real life bekijken van de KW is de plastic snelheidsknop, voelt gewoon niet solide. Hoe is dat bij jou? Verder vind ik de accessoires, zoals jij ook stelt, beter van KW en gaat het (zeer in tegenstelling tot andere fora) een KW zijn.

  Goed te horen dat je ook na een paar jaar geen spijt gekregen hebt. Tijd voor een opvolgblog met je ervaringen met je KW?
  Gr

 18. PATRICK zegt:

  hoi Frank,

  ik lees hier over de goede ervaringen die je hebt met je kenwood en heb dus ook esloten een kenwwod te kopen maar dan de KM010 deze is iets minder van vermogen en de inhoud van de kom is kleiner maa wat zijn de accessoires standaard bij deze machines ik vind dat zo onduidelijk op de website van de online winkels

  mvg. Patrick

 19. Frank zegt:

  Hallo Patrick,

  Op de site van Kenwood staat wat er bij zit:
  http://www.kenwoodworld.com/nl-nl/Producten/Keukenmachines/Chef-en-Major/KM010-Chef/
  In geval van de KM010 dus enkel de kloppers en gardes.
  Anders loont het de moeite om naar een winkel te bellen die hem op voorraad heeft.

  Groet, Frank

 20. PATRICK zegt:

  hoi Frank,
  heb de KM 010 besteld bij Dealbird . nl 411€ inclusief blender en dan staat er nog vermeld DIT ACCESSOIRE IS UITGERUST MET EEN SNIJMES EN 3 RVS SNIJ/RASPSCHIJVEN ben benieuwd en hoop er zo tevreden over te zijn als u.

  mvg. Patrick

 21. kobi zegt:

  Hoi patrick,

  een accessoire met een snijmes en 3 rvs schijven. Ik wil je niet blij maken met een dooie mus, maar dat zou wel eens het foodprocessoraccessoire kunnen zijn. Die zit itt de blender niet standaard bij een kenwood.

  Hoewel ik niet ongevoelig was voor de looks van KA heb ik destijds voor de KW gekozen vanwege het blenderaccessoire. Wil je bij KA een blender, datn betekent dat nog een apparaat op je aanrecht. Nadeel van KA is dat je alle accessoires aan de voorkant bevestigt. Kan me voorstellen dat bij de groenterasp de wortelsnippers dan om de oren vliegen. Ik gebruik de KM010 dagelijks met veel plezier,. Enne…achteraf vind ik de stoere robuuste look van mijn Ken ook veel mooier dan de retrokitsch van KA.

  Veel plezier met je nieuwe aanschaf,. Gunstige prijs ook.

 22. PATRICK zegt:

  hallo Kobi, ik heb mijn kenwood ondertussen thuis bezorgd gekregen en het is inderdaad de foodprocessor die er bij is , ik heb de machine al enkele malen gebruikt voor biscuit deeg en de blender heeft ook al dienst gedaan ben zeer tevreden . De foodprocessor heb ik nog niet geprobeerd maar dat komt nog

  mvg . Patrick

 23. Sabrina zegt:

  Hallo,

  Ik vind dit echt een supper blog, want zit ook verveeld met die ene vraag. Kenwood vs KA?!?
  Eigenlijk heb nu al jullie reacties gelezen en kom precies tot het besluit dat Kenwood beste keuze is, maar KA beter is in design. Zoals iemand hier ook zei. De KA zou zo perfect in mijn keuken passen, maar geef wel meer om de kneedsterkte. Ben eigenlijk bang als ik voor het design kies van KA dat het machien op zich dan niet goed is. Kenwood is ook al jaren een vaste waarde bij de oma’s e, zal toch ook wel iets betekenen. Kenwood is dan wel weer lomp en idd de draaiknop is lomp en van plastiek. Kan echt niet beslissen, zelfs niet na jullie hele goeie reacties.

 24. Marianne zegt:

  Ik heb weken lopen dubben wat ik zou nemen en deze blog heeft me geholpen de knoop door te hakken. Ik ben ook nog naar twéé kookwinkels gegaan om me voor te laten lichten. In eerste instantie was men daar weliswaar heel enthousiast over de KA maar als ik doorvroeg, bleek de KW toch wel veel voordelen te hebben en meer waar voor zijn geld te bieden. Gaven beide verkopers uiteindelijk grif toe. Voor het kneden van brooddeeg zou de KW zelfs veel beter zijn en als ik dat geregeld deed, kon ik zeker beter de KW nemen. Enfin ik heb nu de KW 013 met zoveel accessoires dat mijn prachtige Magimix eigenlijk overbodig is geworden.

 25. Sanne zegt:

  Hoe zit het met het geluid dat de machines maken? Ik heb het idee dat de KA meer herrie maakt, maar weet niet of dit juist is. En heeft er iemand ervaring met de Cooking Chef van Kenwood?

 26. David zegt:

  Dag Frank,

  Momenteel sta ik ook voor een dergelijke keuze, maar dan binnen Kenwood. (de blender geeft voor mij de doorslag, icm het grotere aantal functies via de bovenmotor. Daarbij voelt Kenwood voor mij degelijker aan dan Kitchen Aid, zeker in verhouding tot de prijs. Overigens doet de aanstuurknop mij wel vrij kwetsbaar en knullig aan. Het valt ook een beetje uit de toon bij zo’n groot, zwaar en (verder) degelijk aandoend apparaat.)
  Ik heb verder ook naar andere machines gekeken, maar die lijken toch lastiger te koop te zijn, bieden vaak minder accesoiremogelijkheden en er is gemiddeld minder over te vinden met betrekking tot de kwaliteit.

  Afijn. Kenwood dus.
  Nu twijfel ik vooral binnen het merk.
  Enige tijd geleden sprak ik iemand uit de ‘rawfoodwereld’ die me vertelde dat het erg handig/verstandiger is om een blender/apparaat te hebben waarvan het wattage hoger ligt dan 1000 watt. Klinkt logisch, dus ik richt me vooralsnog op een apparaat van 1200 à 1500 watt. Is prijzig, maar het lijkt me de investering waard.
  Maar nu ben ik net bij een kookwinkel, hier in Rotterdam, waar een medewerker me vertelt dat dat eigenlijk niet zoveel uitmaakt. Althans, volgens hem heb je aan een KM336 van 800watt eigenlijk even veel als aan een zwaardere machine van 1200-1500 watt, daar de laatstgenoemde volgens hem werkt middels twee of drie assen/schakelingen en de KM336 direct wordt aangedreven, waardoor ze in praktijk evenveel werkkracht bieden.
  Dit klinkt mij eerlijk gezegd wat vreemd in de oren; waarom zouden ze de apparaten, die beide (bijna) hetzelfde aantal motorpunten aanbieden zo verschillend werken en zou het apparaat dat in principe wordt aangeprezen als sterker en wellicht professioneel te gebruiken is en bovendien fors duurder is, niet of nauwelijks beter zijn dan het huis-tuin-en-keukenmodel?

  Weet jij (of iemand anders die dit leest) toevallig hoe dit zit? Ervaringen?

  Afijn, ik hoor het graag!

 27. Rik zegt:

  Heb 4 jaar veel plezier gehad van mijn Kenwood, vooral door alle accessoires. Nu is de aandrijving kapot. Ja valt buiten garantie van 2 jaar. Dus nu wordt het alsnog een kitchenaid. In dit geval goedkoop is duurkoop, zou je zeggen. Maar 300 euro en dan maar 4 jaar meegaan…………slechte zaak.

 28. Monica zegt:

  Hallo,
  ikzelf had ook sterke twijfels tussen de 2 keukenrobots.
  Heb dan vergeleken en opgezocht maar bleef met de kenwood in mijn gedachten zitten.
  Ondertussen ben ik dan in de winkel naar de hoeveelheid witte bloem en andere broodmelen na gaan vragen hoeveel er in beide keukenrobots konden en toen bleek dat het zo goed als het zelfde was.
  We hebben dan toch ons laten vallen voor de KA, zoals hierboven al vernoemd was de directe aandrijving bij de KA en de onrechtstreekse bij de KW de doorslag gevende aankoop. We hebben ook gehoord op een demonstratie van KA dat deze machines gemaakt worden in dezelfde fabriek als het merk Gobart (Grootkeuken machines) . Nu denk ik dat je aan beide machines evenveel plezier en genot zal hebben maar dat de prijs bij velen de doorslag heeft.
  Allen nog veel plezier gewenst met het bakken en koken voor de eindejaarsdagen!

 29. Ina zegt:

  Hallo,
  Hier ook zo’n twijfelaar…KW of KA. Hoe zit het met het kneden van brooddeeg? Ik heb me laten vertellen dat de KA dit niet trekt, het zou dan gaan om een brooddeeg van 750 gram en dat 2x per week. Is er iemand die hier ervaring mee heeft?

 30. Gariel zegt:

  Hier nog een twijfelaar, maar ik ben eruit. Twijfel was tussen KA150 en dan losse accessoires kopen of de Kenwood KM023 Major Titanium Pack met alles ‘d’r op en d’r an’ (zie hier: http://www.kookpunt.nl/kenwood-keukenmachine-km023-major-titanium-megapack/nl/product/4565/) Ik ben zelf meer van het bakken, maar daarnaast koken mijn vrouw en ik de gekste dingen. Bij KA moet ik alles nog los kopen, zoals de voedselmolen. Bij KA is deze van kunststof wit. Kookpunt in Rotterdam adviseerde me zelfs een ander type voor de KA te kopen. Tja, daar zit ik niet op te wachten. Beide toestellen 5 jaar garantie, maar Kenwood heeft pick-up en return garantie aan huis, mits gekocht bij een door Kenwood geselecteerde dealer! Let dus op waar je koopt. Het loopwerk van beide machines verschilt inderdaad. KA komt overeen met een 1200W machine, alleen met directe overbrenging, waar de KW een V-snaar heeft. Volgens de verkoper van kookpunt moet het motorblok van de Kenwood makkelijk 200 jaar mee kunnen gaan. De inhoud van de KW vind ik persoonlijk prettiger dan de in mijn ogen kleine mengkom van de KA, maar dat is persoonlijk. Bak je alleen, ga dan voor de KA. Hier heb je meer dan genoeg aan. Doe je meer in de keuken, dan heb je met de KW een alles-in-een motorblok met alles wat je je wenst om semi-pro en relaxed te koken.

 31. Gariel zegt:

  herstel: het Kenwood motorblok moet makkelijk 20 (niet 200 :-) ) jaar mee kunnen

 32. Chrisje zegt:

  Wel ik heb dus niet zo’ n goede ervaring met Kenwood ! Ik kocht de Major voor Kerstmis 2009 en maakte meteen chocomousse voor zo ‘n 20 mensen … En ja hoor eiwit kloppen lukte prima … Maar dat is zo ongeveer het enige wat ik met de KW heb kunnen doen! Tekens wanneer ik deeg wou maken (van cakedeeg tot brooddeeg) blokkeerde het toestel … Ik bracht het meteen binnen in de winkel waar ik hem kocht en na 1 maand (!) was hij zgn hersteld maar neen hoor … Probleem van blokkeren bleef bestaan … Opnieuw binnen gebracht en om een lang verhaal kort te maken het toestel is nooit degelijk hersteld … Tot de waarborgtermijn voorbij was ! Ik werd gewoon van het kastje naar de muur gestuurd ! Ten einde raad heb ik 3 maanden geleden de KitchenAid gekocht en ben hier SUPER tevreden over … Hij kan alles aan ! Ik weet wel ik zal gewoon pech hebben gehad met de Kenwood maar waar ik absoluut NIET tevreden over ben is de dienst naverkoop ! Ik wou dit toch effe delen.

 33. Inge zegt:

  hey!

  ik heb ongeveer 2 jaar geleden een keukenmachine (geen keukenrobot) gekocht van KW, deze begaf het echter al na 6 maanden. rook naar brand en rook kwam uit de motor. De gehele machine ingepakt en terug naar de winkel deze stuurden hem op naar KW.
  Na ongeveer 7 weken! kreeg ik bericht dat mijn keukenmachine weer terug was en ik deze op kon komen halen, na navragen in de winkel wat er nu precies kapot was en gerepareerd bleek KW niets gevonden te hebben.
  machine direct in de winkel aan gezet en wat denk je? jawel rook uit de motor en de bekende brand lucht.
  Machine weer terug gestuurd naar KW en na wederom 5 weken wachten was de machine weer terug, dus vol goede moed weer naar de winkel… tevergeefs! de machine was nog steeds te gerepareerd omdat er niets mee aan de hand was!
  gelukkig was de bijenkorf behulpzaam en kreeg ik mijn geld terug na een aantal maanden ellende, maar zoals je snapt vind ik de service van KW ronduit slecht! geen KW apparatuur meer voor mij, en dit alleen al om de belabberde service.

 34. Gerard zegt:

  Mijn Kitchen Aid heb ik gekocht o.a. om brooddeeg te kneden. Dat is niet zo’n succes, er ontstaat snel een plakkerige substantie op de bodem van de mengkom doordat de deeghaak daar overheen gaat. Ik heb begrepen dat bij de nieuwere modellen een kunststof flap het deeg van de kom schraapt.
  Ik heb tegenwoordig veel succes met zogenaamd panbrood waarbij je niet hoeft te kneden.
  Misschien iemand nog een tip (meer of minder water heb ik al geprobeerd)

 35. johan zegt:

  Ik ben nieuw hier op deze forum. Mijn vader was vroeger vertegenwoordiger van bakkerijproducten in Frankrijk. Thuis moest hij testen doen met nieuwe bakkersproducten. Dat deed hij met de KitchenAid. Ik spreek wel over de jaren 70 tot 90. Dus de KitchenAid moest heel wat uren draaien. Nu gebruik ik dit toestel nog altijd. Zonder enige reparatie en onderhoud. Nu nog kan ik accessoires erbij kopen die er nog bij passen. Het is en blijft een prachtig toestel. Het toestel moet nu zeker minstens 35 jaar oud zijn.

 36. Frits zegt:

  Leuk om te lezen dat niet iedereen zomaar voor de Kitchenaid kiest maar ook nog echt op onderzoek uit gaat en dan in dit geval tot de conclusie komt dat je beter af bent als je voor Kenwood kiest.
  Ik vind de KA erg mooi maar als je de apparaten zo vergelijkt met de oerhollandse zuinigheid in het achterhoofd dan betaal je toch liever niet extra voor de mooie kleuren, en de accessoires voor de KA zijn ook echt wel duurder zo lees ik her en der (hier onder andere: http://www.plezierindekeuken.nl/keukenrobot-kitchenaid-of-kenwood)

  Voor mij een kenwood dus (of ik moet een Kitchenaid erven natuurlijk… ;-) )

  -Frits

 37. Jelmer zegt:

  Wij hebben een Kitchenaid K45. uit 1971 die is volgens mij exact gelijk aan de classic. Deze machine doet niets onder van een nieuwe. Alle accesioressen zijn ook nog gewoon te gebruiken. Laatst een nieuwe deeghaak gekocht past dus ook gewoon. :) Zou dat bij een Kenwood ook nog na 40 jaar zo zijn?…trouwens wel een mooie machine hoor!

 38. Thea zegt:

  Hier zit ik dan mét alle reacties en kan nog niet kiezen. Ik heb een KW Chef Classic 400. Deze wordt een beetje sleets en ik wil een nieuwe. Met mijn huidge KW draai ik wel 2 a 3x per week een kilo volkorenmeel per keer voor 2 broden weg. Nooit stuk gegaan nooit geblokkeerd. De deeghaak gaat slijten en blijft een beetje te hoog in de kom staan. Dat schijn je te kunnen stellen maar ik ben te weing technisch onderlegd om dat aan te passen. Mijn probleem is dat ik ze alletwee mooi vindt, want ik ben dol op mooi keukenapparatuur en ze zijn beide enig in hun soort. (Ik ben ook weg van mijn Magimix!)

  Ik wil natuurlijk de beste en dat is lastig gezien alle opmerkingen. Op zijn minst moet het apparaat een kilo meel aankunnen voor 2 broden tegelijk. Wie o wie kan mij van mijn twijfels verlossen?

  Alvast bedankt!

 39. Kaatje1 zegt:

  Kijk eens op de site http://www.fok!.nl en dan het forum “culinesse a gogo”. Daar zijn meerdere mensen met Kenwoods en Kitchenaid. Ook kun je daar vragen stellen.
  Ik heb zelf een KW titanium 010, maar ik heb nog geen brooddeeg erin gemaakt. Kan wel eens voor je kijken of hij het aankan volgens de gebruiksaanwijzingen.

  groet

 40. Kaatje1 zegt:

  Ik heb het even nagekeken in de gebruiksaanwijzing:
  Stijf gistdeeg: 1,36 gr voor de 010 en 1,5 kg voor de 020.
  Je kunt voor meer vragen mailen naar arnhemse@hotmail.com. Ik ben in ieder geval erg blij met mijn kenwood.
  Groet

 41. Rudho zegt:

  Ik gebruik al jaren de KA Heavy Duty K5, maar alleen voor mixen, kneden en kloppen. Snijwerk doe ik met de Magimix 3200 XL en pasta met een hand pastamachientje. Zelfs stevig deeg zal de K5 niet doen blokkeren.
  Nadeel is dat bij kleinere hoeveelheden de ingrediënten op de bodem van de kom niet goed worden meegenomen. Hiervoor moet ik de kom wat manipuleren.
  KW vind ik qua design eigentijdser en zou eigenlijk beter in mijn strakke keuken passen, al vindt ik dat ondergeschikt aan het doel waarvoor ik deze machine ooit heb gekocht.

  Groetjes

 42. Marjoleine zegt:

  Ik heb sinds aug de KW en vind hem op zich mooi en ideaal. Maar nu ik er ook pastadeeg mee maak (wat wat stugger is) dan staat het machine behoorlijk te schudden en te bewegen. De vergrendeling waarmee de bovenkant achterover gekanteld kan worden zit redelijk los. Als ik het knopje aan de zijkant vasthoudt gebeurt er weinig. Laat ik het echter los dan gaat de bovenkant soms een paar centimeter omhoog. Iemand ooit daar ook last van gehad. Is alleen bij stevig dik deeg.

  Marjoleine

 43. Marjoleine zegt:

  Aanvulling : ik heb de KA Kitchenaid en dus niet de KW Kenwood

 44. Wilma zegt:

  Ook ik zit te twijfelen. Ik maak kleine hoeveelheden, weet iemand of de ka of kw dit kan. Of alle ingrediënten goed worden meegenomen en gemengd.

 45. Kaatje1 zegt:

  Kleine hoeveelheden gaan prima. Soms zet ik m even stil en ga met de spatel even door de kom om alles bij elkaar te doen maar dat is meestal niet nodig.
  Als je meer vragen hebt, mijn mailadres staat in een eerdere post.

 46. Agnes zegt:

  Ik ben mij ook aan het oriënteren tussen de Kenwood KMM010 of KMM020 en de Kitchen Aid. Zelf heb ik een foodprocessor de Magimix 5200XL.(snijden/raspen,citruspers,smoothie, pureerkit en bakkit)

  Ik zoek dus eigenlijk een keukenmachine voor mengen van deeg met als aanvulling een gehaktmolen, pasta accessoires en graanmolen Jammer dat Kenwood daar geen promo pack van heeft. Kenmood is strakker maar heeft snaren waarvan ik begreep dat ze wel eens knappen. Van de Kitchen Aid lees ik dat motors wel eens in elkaar draaien. Ook over de mindere service lees ik bij beiden apparaten. (Bij Magimix is dat goed)

  Beiden machines vind ik mooi. Wat ik graag zou willen weten is het verschil in geluid. Wilma bij de KA is een soort flexispatel te koop om al het deeg goed mee te nemen.

  In ieder geval wacht ik tot november/december, dan zijn er speciale aanbiedingen. Bij de KA wordt er een extra glazen kan en flexi spatel gratis meegeleverd. Kenwood weet ik niet, ik heb geen haast.

  Bij de 010 zit een kleinere mengkom (4.6) bij de 020 6,4 kom, hoe groot is dat wel niet?

 47. Kaatje1 zegt:

  Ik weet niet waar je woont, maar als je mij even een mailtje stuurt op arnhemse@hotmail.com zou je een keer kunnen komen luisteren :-) . Mij valt het geluid van de kw erg mee en heb een open keuken.
  De spatel is ook bij de KW (daar is nu ook een accessoire om te spatelen)

 48. Panadas zegt:

  Even off topic, ik wil graag een vleesmolen kopen voor mijn artisan kitchenaid, maar nu zie ik dat er twee verschillende zijn de kunstfonds versie van kitchenaid en een aluminium van Jupiter! Heeft iemand hier ervaring mee?

 49. Panadas zegt:

  Correctie, ik bedoel de kunststof versie en niet een kunstfonds versie

 50. Panadas zegt:

  Ben er inmiddels achter, de winkel Duikelman in Amsterdam adviseert de vleesmolen van Jupiter, voor de kitchenaid.

 51. lbanga zegt:

  Hallo,

  Aantal weken geleden een kenwood major gekocht. Vervolgens tegen een oude MA350 set aangelopen met vleesmolen, shredder en citruspers. Aan de citruspers heb je niks, want dit is voor een ouder model. Maar ja, voor E49, kon ik daarover niet klagen. Misschien handig voor iemand die ook niet te veel wil betalen voor een vleesmolen en shredder. Gezien en gevonden bij Correct in Rotterdam.

 52. agnes zegt:

  Bedankt Kaatje maar ik woon in Zuid Holland. Inmiddels heb ik nog niets gekocht en is mijn vergelijking verder gegaan tussen 2 andere keukenmachines. Namelijk de Ankarsum Assistent (Magic Mill DLX) en de Kenwood Major. De Ankarsum heeft een garantie van 5 jaar en de Kenwood 2 jaar. Ik ben bang dat als ik veel geld uitgeef aan de Kenwood en hij begeeft het (zie boven service) ik niets heb. Ik heb de Kenwood kmm023 gezien voor 742 euro, de Ankarsum Assistent is 599 euro maar heeft minder accesoires. Eigenlijk wil ik de kmm020 voor een goede prijs. (er komen nieuwe modellen aan dus veel Kenwoods in de aanbieding) met een gratis accessoire mits gekocht bij een erkende dealer (zie kenwood actie)

  Iemand ervaring met de Ankarsum Assistent ? (5 kg deeg aan, werkt oa met roller en spatel die alles bij de kanten wegschrapt)

 53. Ellen zegt:

  Hoi allemaal,

  Leuk om te lezen. Ik kwam hier tijdens mijn zoektocht naar de juiste machine voor mij. Misschien hebben jullie nog tips? Ik twijfel eigenlijk meer tussen Kenwood en magimix. Ik wil een machine die heel sterk, krachtig, het liefst zo stil mogelijk en makkelijk schoon te maken is. Qua inhoud moet ook 3 liter mogelijk zijn. Ik wil er goed en divers mee kunnen hakken, raspen(ook kaas en chocola) , snijden, kloppen, maar ook goed mee kunnen kneden (ook grotere hoeveelheden) en dat dan ook alles uit de kom wordt meegenomen. Verder wil ik dat er een sapcentrifuge, blokjessnijder, juliennesnijder en pastamaker bij zitten, of bij gekocht kunnen worden. En het liefst ook een citruspers en ijsmaker, maar dat is niet noodzakelijk. Ik zal de machine vaker gebruiken voor het koken, dus ik denk dat de basis een foodprocessor wordt. Wat is het voordeel van de rvs of titanium kom van bijv, Kenwood t.o.v. De plastic kom van magimix? Ik hoor het graag als jullie tips hebben voor de juiste machinekeuze voor mij. Bedankt vast!

 54. Kaatje1 zegt:

  Hoi Ellen, over de Kitchenaid kan ik niet veel zeggen, maar als ik lees wat je zoekt, zou je bij Kenwood het beste kunnen kijken naar de Chef of Major Titanium. Daar kan je al die accessoires die je wilt hebben, bijkopen. Het is een stand mixer waar je een keukenmachine bij kunt kopen (de niet titanium exemplaren hebben dat niet). En ik weet niet of een kenwood keukenmachine grote hoeveelheden deeg aan kan.
  Lees even terug en neem contact op met mij als je meer wilt weten :-)

 55. Monique zegt:

  Moet ik de kneedhaken gebruiken voor het kneden van een appeltaart?
  Ik heb een kichenAid.

 56. Kaatje1 zegt:

  Zou kunnen, ( in ieder geval niet de ballon gebruiken) maar die is meer voor nog zwaarder deeg. Ik zou de platte menghaak gebruiken (indien aanwezig die met kunstof eromheen ipv alleen metaal)

 57. FDGory zegt:

  Xanax Pill Identify Ativan Online Xanax Overnight Delivery . Xanax And Tylenol Pm I Took Xanax Drugs Com Muscle Twitching Xanax And Elderly Dizziness Xanax And Fluttering Mix Adderall And Xanax My Doctor Xanax Allenberry . Xanax Abuse Withdrawal Symptoms Xanax Addiction Seizures How Should I Get Xanax Online [url=http://www.netvibes.com/xanax2mg ]xanax bars[/url]. Xanax To Help Hampton Xanax And Erythromycin Effects Xanax On Empty Stomach Eat Xanax Xr Australia Pharmacy .

 58. Mrt zegt:

  Na 7 jaar erg benieuwd naar de duurzaamheid, met name vd Kenwood. Zijn er nu veel mensen met spijt? Is de bovengenoemde klacht een maandagmorgenproduct geweest (met beroerde klacht-afhandeling, dat is duidelijk).

 59. Kaatje1 zegt:

  Totaal geen spijt. Ik weet even niet uit mijn hoofd hoe lang ik de KW heb, maar ben er toch een paar keer per week erg blij mee.

 60. Wilma Kuiters zegt:

  Ik kan de keuze voor de Kenwood wel begrijpen. Echter vindt ik de machines van KitchenAid ook zeer leuk. Zelf zou ik het erg lastig vinden als ik opnieuw zou moeten kiezen.
  Ik bezit na 3 jaar nog steeds de KitchenAid, ben er erg blij mee.
  Gisteren kwam ik ook nog een leuk artikeltje tegen over keukenmachines.
  http://sucadelappenbereiden.nl/beste-keukenmachine/

  Groetjes Wilma

 61. hannelies zegt:

  Ik heb pas de K A en ben er erg blij mee een sieraad in mn keuken na nare expirimenten met mn tristar en Bosch heb ik nu de juiste keus gemaakt

 62. Henk zegt:

  Bljf vooral doorgaan met het plaatsen van deze berichten :-)

 63. ITM UK zegt:

  Hi
  Wonderful blog! this site is the best
  Thanks
  ITM UK LTD
  http://www.itmuk.com/

 64. segers lei zegt:

  hallo,
  ik lees met de nodige interesse jullie reacties ivm de keukenrobots.
  Gedurende tien jaar heb ik elke week twee kilo bloem gemengd met de Kenwood Major. Vtij zwaar meergranen deeg. Dat heeft hij steeds zonder morren gedaan.Begin dit jaar aandrijving stuk. ernstige kosten; Dan overweeg je om een nieuwe te kopen. Na wat zoeken koos ik de Domo 2000 Watt. de sterkste op de markt…..maar hij kan niet wat de Kenwood kon. Twee kilo deeg kan hij eigenlijk niet aan. Valt in veiligheid na een tiental minuten kneden. Ben nu verplicht om slechts 1500 gram te mengen. Snap er niks van. 2000 Watt zijn wel bijna 3 pk!!!. Daar kan je al een behoorlijke zaag op laten werken.
  Nog veel minder snap ik hoe die (overigens bloedmooie )Kichenaid van ocharme 300 watt dat wel zou kunnen (zoals toch beweerd wordt)
  Verkopers proberen je dan te sussen met overbrenging en toerental maar ik had toch wel graag eens een duidelijke uitleg gehoord (best niet van een verkoper!!

 65. Raf zegt:

  Beste Segers als men overbrengingen gebruikt dan ontstaan daar verliezen uit en die slorpen soms zeer veel energie op
  Afhankelijk van het type overbrenging zal men meer of het minder verliezen vast stellen

  Ook is de vraag of het opgenomen vermogen is of afgegeven vermogen
  Als je dan kijkt naar uw Domo die heeft 3000w en die kan het ook niet
  Ik denk dat 300 w indien juiste overbrenging gebruikt wel degelijk in staat is om het te kunnen maar de KitchenAid vanb300 wat is niet voor deze hoeveelheid wel het model met de 500 watt uitvoering en een kom van 6,9 liter
  Gr Raf

Typ uw reactie