Oliebollen (recept)

Afgelopen jaar heb ik ze al eens gemaakt en dit jaar zullen ze weer op tafel verschijnen…

Voor de zelfbakkers onder ons; het recept…

Ingredienten:
500 gram bloem
3/4e theelepel zout
1,5 zakje droge gist
450 ml lauwwarme melk
1 theelepel suiker
1 ei
80 gram rozijnen
1 appel in stukjes
geraspte schil van 1 citroen

Activeer de gist door hem in een mok van de melk op te lossen met de suiker en laat het 10 minuten staan tot de melk begint te schuimen.
Meng de bloem met het zout en mix in een kuiltje de melk erdoor (eerst de gist, dan de rest) tot een glas beslag. Klop het ei erdoor en voeg de rozijnen, appel en de citroen toe. Laat het geheel ongeveer een uur rijzen op een warme tochvrije plek, waarbij je de beslagkom afdekt met een theedoek. Let hierbij op dat je kom groot genoeg is, het deeg rijst tot ongeveer 1,5 keer de originele grootte.

Verhit de olie in een pan tot 160 graden Celsius en bak hierin de oliebollen in ongeveer 8 minuten gaar. Het makkelijkste maak je bollen door één eetlepel beslag te nemen en deze met een andere lepel van de eerste lepel af te duwen. De bollen gaan vanzelf drijven en keren om als de ene kant gaar is; hier kun je bij helpen als de onderkant te zwaar is.

Als je de bollen koud wilt eten is het van belang ze op een schaal met keukenpapier af te laten koelen, anders worden ze klef.

Uiteraard eet je ze met poedersuiker.

Als variatie kun je ook nog stukjes gember en sukade toevoegen, maar dit viel hier thuis niet zo in de smaak. De appel in het recept zorgt overigens voor een neutralisatie van de vette smaak. Uiteraard blijft het een vette hap, maar zo proeft het niet meer…

2 Reacties op “Oliebollen (recept)”

  1. Mirjam Letens zegt:

    Nou Frank,ik heb je recept geprint en zal het zeker proberen.
    Zins we in Malta wonen en geen oliebollen of appelflappen hebben gaan we ze zelf maken en zal er zeker een paar doorgeven aan de dutch embassy in Malta.Lekker hoor,lekker nederlands blijven met de tradities. Dank jewel voor het recept.

  2. 大人のムートンブーツ ブラ zegt:

    that includes the Sponsor designated taping of.or even jeans and a shirt for guys Travel |大人のムートンブーツ ブラ http://www.autens.se/Hemsida/wdpugg-95.html| The theme of the story didn’t matter much “Chris’ parents loved the campus

Typ uw reactie