Pizza; de zoektocht naar de perfecte bodem

Begin 2008 schreef ik al eens over een recept voor een gekruide pizzabodem. Later dat jaar vervolg ik het om te schrijven over de verschillen tussen een broodbodem en een dunne krokante bodem.

Het principe dat er zoveel mensen met eens zoveel wensen zijn is nog steeds van toepassing; de perfecte bodem is door mij nog niet gevonden. De komende periode ga ik eens experimenteren met het wat meer tijdrovende deeg van Mark, hoewel ik nog een voorraadje van 8 bollen deeg in de vriezer heb liggen gemaakt met onderstaand recept. Eén van de dingen die ik intussen ontdekt heb is dat je niet alleen door kort voor te bakken (2 minuten een kale bodem op 250 graden) maar ook door voor te rijzen een krokante droge bodem krijgt. Onderstaande pizza is gemaakt door de bodems uit te rollen en hierna, tijdens het voorverwarmen van de oven met pizzasteen (Mark heeft geschreven over het goedkoop maken van een pizzasteen (had ik dat maar eerder geweten..)) te laten rijzen. Hierdoor ontstond een net iets dikkere bodem die aan de bovenkant iets nattig was van het beleg, maar aan de onderkant nog steeds lekker knapperig.

Recept voor 10 pizzabodems (vermenigvuldigen/delen naar verhouding):

 • 1200 gr bloem
 • 600ml water
 • 4 eetlepels olijfolie
 • 4 theelepels zout
 • 9 gram instant gist

Los het zout op in het water en kneedt dit met de olijfolie door het meel en de gist. Het deeg hoeft niet persé lang gekneed te worden omdat de gluten niet zo ver ‘uitgerold’ hoeven te zijn als in een brooddeeg. 5 minuten op middenstand in de keukenmachine, of 10 minuten met de hand moet voldoende zijn.
Laat het deeg nu twee uur rijzen tot het verdubbeld is in volume op een niet te warme plaats. Besla het deeg (enkele keren omvouwen en kneden) en verdeel het in 10 delen van ongeveer 180 gram. De bollen zijn makkelijk apart in te vriezen in plasticfolie of plastic boterhamzakjes. (Ontdooi ze vanaf ‘s morgens in de koelkast voor de avondmaaltijd.)

Bodems liggen te rijzen.
Pizza uit de oven.

3 Reacties op “Pizza; de zoektocht naar de perfecte bodem”

 1. aRRigOO zegt:

  Beste Frank,

  Welcome back. En ja dankzij RSS readers kom je toch weer in beeld ook als je lange tijd niet blogt.

  Die pizza zier er prima uit! Mijn favoriet voor pizzabodems is op basis van zuurdesem. En dan hele dunne bodems. Recept voor de starter kun je hier vinden: http://arrigoo.blogspot.com/2007/12/zuurdesem-starter.html

 2. Frank zegt:

  Dat is er duidelijk eentje om ook eens te gaan proberen! Ik ga hem meenemen in de zoektocht ;)

 3. Michael zegt:

  Hallo daar,

  Iedereen maakt het deeg anders, dat heb ik ondertussen al lang begrepen.
  Maar voor 1200 gr bloem zou ik toch op z’n minst een dubbele hoeveelheid gist gebruiken. Mijn pizzas gaan na 3 kwartier al de houtoven in. Meer gist doet ze wat meer ” blazen ” wanneer ze kort maaar hevig gebakken worden.

  Misschien eens uittesten ….
  Veel succes
  Michael

Typ uw reactie